Belager Pieper krijgt tbs

De man die in mei vorig jaar het echtpaar Pieper op hun landgoed met een mes aanviel en mevrouw Pieper zeer ernstig verwondde, is door de rechtbank in Haarlem gisteren veroordeeld tot tbs met dwangverpleging. Dat vonnis kwam overeen met de eis van de officier van justitie.

De rechtbank acht een dubbele poging tot moord bewezen. De 43-jarige man uit Amsterdam is volledig ontoerekingsvatbaar bevonden. Hij lijdt aan wanen en geloofde dat oud-Philips topman Roel Pieper aan het hoofd stond van een duivelse organisatie die erop uit was hem te vernietigen. Hoewel het waanbeeld volgens deskundigen inmiddels lijkt te zijn ,,verbleekt'' is het nog steeds aanwezig bij de verdachte. Daarom achten zij de kans op herhaling reëel.

De Amsterdammer drong op 31 mei vorig jaar het landgoed van de Piepers in Aerdenhout binnen. Hij was gekleed in een camouflagepak en had zijn gezicht zwart geschminkt. Toen mevrouw Pieper naar buiten kwam begon hij volgens de rechtbank ,,als een bezetene'' met een mes op haar in te steken. Zij raakte daarbij zeer ernstig gewond. Toen Roel Pieper daarna naar buiten kwam, stak de Amsterdammer ook op hem in. Samen met zijn zoon wist hij de indringer desondanks te overmeesteren.

Pieper zei gisteren tegen het ANP ,,blij'' te zijn met de uitspraak omdat de zaak nu kan worden afgesloten. Een excuusbrief die de belager heeft gestuurd, heeft het echtpaar nog niet willen lezen. Pieper sloot gisteren niet uit dat in de toekomst wel te gaan doen. ,,Dat is afhankelijk van het herstelproces van mijn vrouw'', aldus Pieper.