Aanval op plan-Annan voor Cyprus

In een bewogen boodschap van bijna een uur op radio en televisie heeft de Grieks-Cyprische president zijn landgenoten gisteren opgeroepen `nee' te stemmen bij het referendum over hereniging van het eiland.

De volksstemming, georganiseerd door de Verenigde Naties, wordt op 24 april gehouden in de Griekse én Turkse sector van Cyprus. Volgens president Tassos Papadopoulos houdt een `ja' tegen het herenigingsplan van VN-topman Kofi Annan veel meer gevaren in dan een verwerping ervan. Het ontwerp van de secretaris-generaal bevat weliswaar enkele verbeteringen, maar ook een overstelpend aantal concessies aan Turkije, dat vanouds totale verdeling van het eiland nastreeft, aldus de Grieks-Cyprische president.

De Turk-Cyprioten – bij wie zich een meerderheid voor het `ja' aftekent – zouden er evenzeer slachtoffer van worden, zei hij. Erger dan het onrecht dat de Grieks-Cyprioten wordt aangedaan, vond hij het feit dat het ontwerp in de praktijk niet zal werken en alleen maar verwarring zal veroorzaken. Hij bestreed dat zich na 1 mei, waarop Cyprus toetreedt tot de EU, geen andere en betere gelegenheden voor een oplossing zouden voordoen. Overigens herhaalde hij de belofte dat Cyprus, eenmaal binnen de EU, niet zal dwarsliggen bij onderhandelingen over een toekomstig Turks lidmaatschap.

Dit is voor mij de slechtste dag na de sterfdag van [Cyprus' eerste president] Makarios, zei Papadopoulos tegen journalisten voor zijn televisieoptreden. Vlak erna reden talrijke aanhangers met auto's claxonnerend over straat. Zijn Democratische Partij zal zich nu ook spoedig uitspreken voor een `nee', maar die bestrijkt slechts 16 procent van het electoraat. De twee grote partijen lijken het `ja' voor te staan. Papadopoulos' voorganger Glafkos Kliridis (85), kopstuk van de Democratische Concentratie, heeft zich reeds in deze zin geuit. Die vertegenwoordigt 43 procent van de stemmen.

De communistische partij AKEL (35 procent), die nu in de regering zit, zal zich na Pasen hoogstwaarschijnlijk ook uitspreken voor het `ja'. Haar leider, parlementsvoorzitter Dimitris Christofias, is niet minder populair dan Papadopoulos, en wordt vermoedelijk na een `ja' gekozen tot eerste president van de dan te stichten Verenigd Cyprische Republiek. Ook oud-president Jorgos Vasiliou met zijn partijtje Nieuwe Democraten steunt het `ja'. Toch rekenen waarnemers erop dat het referendum zal uitlopen op een nek-aan-nek race.