Woerden experimenteert met afschaffen 1 en 2 cent

Een cd van 19,98 euro kost in Woerden vanaf eind april 20 euro en een pakje boter van 1,97 euro gaat tijdelijk 1,95 euro kosten. Dat is het gevolg van een experiment waarbij de munten van 1 en 2 eurocent in Woerden gedurende zes weken worden afgeschaft.

Het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer, opgericht om een efficiënte afwikkeling van het betalingsverkeer in de detailhandel te stimuleren, wil met de proef onderzoeken of het afronden van geldbedragen op een veelvoud van 5 cent het betalen in winkels sneller, efficiënter en mogelijk ook goedkoper maakt.

De afronding gaat alleen gelden voor bedragen die contant afgerekend worden. Betalingen met pin, chip of creditcard blijven het exacte bedrag hanteren. De proef loopt van maandag 26 april tot en met zondag 6 juni en de plaatselijke winkeliers, horecagelegenheden, benzinestations en banken doen er mee. Zij zijn herkenbaar aan een poster voor het raam.

Bij elkaar gaat het om zo'n 500 `betaalpunten' die aan de proef deelnemen. Ook de gemeente Woerden en de Consumentenbond hebben zich aan het experiment gecommiteerd.

Gedurende de zes weken dat de munten van 1 en 2 eurocent in Woerden niet geldig zijn als wettig betaalmiddel, zal het onderzoeksbureau TNS/NIPO het betaalgedrag van klanten analyseren en onderzoeken of transacties in winkels sneller worden afgewikkeld. Ook zal het bureau bijhouden hoe consumenten op de proef reageren. Aan de hand van de resultaten van het onderzoek brengt het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB) advies uit aan het ministerie van Financiën.

In de landen die deel uitmaken van de Economische en Monetaire Unie (EMU) gaan geregeld stemmen op om de munten van 1 en 2 eurocent af te schaffen, om het betalingsverkeer te vereenvoudigen en consumenten met minder dikke portemonnees op te zadelen. In veel landen zijn door de invoering van de euro meer verschillende munten in omloop gekomen dan voorheen het geval was. Finland heeft de munten van 1 en 2 eurocent nooit ingevoerd en Griekenland overweegt ze af te schaffen.

Nederland heeft nog geen standpunt ingenomen, maar het MOB verwacht dat de Nederlandse consument weinig moeite zal hebben met het afronden van geldbedragen op een veelvoud van 5 cent, omdat dat ook gebruikelijk was toen de gulden nog in omloop was. Als de proef in Woerden succesvol is, worden de munten van 1 en 2 eurocent mogelijk in het hele land afgeschaft. Het MOB verwacht dat dit niet tot hogere prijzen in de detailhandel zal leiden, omdat dat met de gulden ook niet het geval was.

Het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer is opgericht door de minister van Financiën en staat onder voorzitterschap van De Nederlandsche Bank. Organisaties van consumenten, werkgevers, winkeliers zijn erin vertegenwoordigd, evenals belangenbehartigers van gehandicapten en slechtzienden.