Weer uranium in haven gevonden

In de Rotterdamse haven is opnieuw een partij uraniumoxide uit Irak opgedoken. Staatssecretaris Van Geel (VROM) heeft de vondst na onderzoek door zijn inspectie gemeld aan het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) in Wenen en aan de Tweede Kamer. Evenals in januari van dit jaar werd de partij aangetroffen bij het schroot- en recyclingbedrijf Jewometaal in de Botlek, waar men speciale detectie-apparatuur gebruikt om radioactiviteit vast te stellen. Ging het in januari om een vaatje van 30 bij 30 centimeter met uraniumoxide, deze keer betreft het acht metalen onderdelen van in totaal 3500 kilo waar de grondstof voor splijtstof in werd gevonden. Het is aangeleverd in februari en maart. Het uranium is zowel geschikt voor de kernenergie als voor het fabriceren van een atoombom. Volgens Van Geel kunnen de resultaten van dit onderzoek pas over enkele maanden gemeld worden.