Vliegtuig `St-Ex' in de zee

Brokstukken van het vliegtuig van de Franse schrijver Antoine de Saint-Exupéry, beroemd geworden door zijn boek Le Petit Prince, zijn teruggevonden voor de kust van de Zuid-Franse stad Marseille. Daarmee is een deel van het raadsel rondom de verdwijning van `St-Ex' op 31 juli 1944 opgehelderd. Tot nog toe waren er ook theorieën dat het toestel verongelukt of neergehaald zou zijn in de Alpen.

De oorzaak van de crash is onbekend en zal dat volgens deskundigen blijven. Vast staat nu wel dat eerdere vondsten op dezelfde plaats, zoals een armband met inscriptie door een visser in 1998 en de lokalisering van brokstukken door een duiker in 2000, verband houden met Saint-Exupéry. Op één van de nu ontdekte brokstukken staat een fabrieksnummer van de vliegtuigbouwer Lockheed, dat overeenstemt met de gegevens van het toestel van de schrijver.

Ofschoon hij met zijn 44 jaar te oud werd bevonden, vertrok Saint-Exupéry op de dag van zijn verdwijning van het eiland Corsica voor een verkenningstocht ten behoeve van een geallieerde invasie in de Provence. Zijn met foto-apparatuur uitgeruste vliegtuig, een Lightning P38, verdween plotseling van de radar.

De vondst van de brokstukken geeft wel uitsluitsel over de locatie, maar niet over de oorzaak. Al zestig jaar lang wordt erover gespeculeerd of zelfmoord, technisch falen, lichamelijke ongesteldheid of Duits afweergeschut de crash heeft veroorzaakt.