Viggo Mortensen

De Deens-Amerikaanse acteur Viggo Mortensen mag na `The Lord of the Rings' op herhaling in `Hidalgo'. Geef de man een paard en verten om diepzinnig in te staren.

Viggo Peter Mortensen (New York, 20 oktober 1958) wil graag de filosoof onder de filmsterren zijn. Niet dat hij al te wijsgerig over zijn beroep, of beter gezegd één van zijn beroepen, doet. Acteren is een kwestie van plezier hebben, want als onderdeeltje van de cast doe je niet meer of minder dan het blauw toevoegen aan het grote schilderij dat een film wordt. Het groen-bruin-blauw van zijn ogen. De rest van de medewerkers brengt de andere kleuren aan. En soms kun je van tevoren niet eens overzien hoeveel blauw er zichtbaar zal blijven. Dus zorg nou maar gewoon voor het blauw, aldus Mortensen, die naast zijn filmcarrière ook nog werkzaam is als uitgever, dichter, muzikant, fotograaf en schilder. De schilderijen in de Hitchcock-remake A Perfect Murder uit 1998 zijn bijvoorbeeld van zijn hand.

Sinds enkele jaren is Viggo, wiens naam in het Deens `strijder' betekent, eigenlijk alleen nog maar bekend als Aragorn, de zwervende zwijgzame held uit de Tolkien-trilogie The Lord of the Rings. Hij verving op het laatste moment Stuart Townsend en moest eerst nog door zijn zoon Henry (1988) worden overgehaald om het telefoontje uit Nieuw Zeeland te beantwoorden. De ontdekking van Viggo Mortensen als sekssymbool is aan het oog van Peter Jackson en zijn mededenkers te danken. Ongewassen zwart schouderlang haar in plaats van dat kleurloze melkboerenhondenblonde en er stond opeens een man met een missie. Wat een beetje baard van een film lang drie dagen al niet vermag.

Sinds The Lord of the Rings mag hij op promotietournee de wereld over, onveranderd in zijn wit-blauwe shirt van voetbalclub San Lorenzo uit Argentinië, waar hij met zijn ouders zijn jeugd doorbracht. Uit zijn eigen thermosflesje matte, een soort Argentijnse kruidenthee schenkend. In zijn eigen Argentijnse aarden mok met zijn eigen Argentijnse metalen rietje. Hij praat zacht, en het liefste over de natuur, en de natuur van de mens, die hij door de new age-bril van zijn generatie beziet.

Sinds The Lord of the Rings rijdt hij graag paard en speelt hij graag mythische helden, zoals nu de half-Indiaan in Hidalgo of de Spaanse zestiende-eeuwse avonturier Captain Alatriste in een nog te verwachten avonturenfilm. Voorheen was Mortensens verschijning op het filmdoek vaak esoterischer, zoals in Kevin Spaceys regiedebuut Albino Aligator of Jane Campions The Portrait of a Lady, beide uit 1996. Hij debuteerde als jonge Amish in Peter Weirs Witness (1985) en is verder nog bekend uit The Indian Runner van Sean Penn (1991) en Carlito's Way van Brian De Palma (1993), karakterrollen in films van acteursregisseurs. Met dat blauwe acteursbloed zit het dus wel goed.