`Vette premies voor dikkere mensen'

Een van de grootste herverzekeraars in de wereld wil dat mensen die te zwaar zijn meer gaan betalen voor hun levensverzekering.

,,Als de gewichtsmassa van consumenten toeneemt, moet hetzelfde gelden voor hun premies'', aldus een zegsman van Swiss Re naar aanleiding van een recent verschenen studie.

Zijn opvatting komt in een tijd dat zwaarlijvigheid een belangrijk onderwerp van discussie is. Zo komt de levensmiddelenindustrie steeds meer onder druk te staan om gezondere voeding aan te bieden. Dit geldt vooral voor bedrijven in de Verenigde Staten.

Volgens een onderzoek van Swiss Re is nu 10 tot 20 procent van de mannelijke wereldbevolking te dik. Bij vrouwen is dat 10 tot 25 procent. Vooral in de industrielanden wordt het probleem steeds groter. In Groot-Brittannië en de VS is het aantal te dikke mensen de afgelopen twintig jaar verdubbeld. Ernstiger is dat het aantal zwaarlijvige Amerikaanse kinderen tussen zes en elf jaar in dezelfde periode ook is verdubbeld.

Klanten met een bestaande levensverzekering hoeven weinig te vrezen, aldus Swiss Re. Dit komt doordat de bij hen te verwachten zwaarlijvigheid op middelbare leeftijd wordt gecompenseerd door een hogere algemene levensverwachting.

Maar de herverzekeraar uit Zürich – die grote risico's van verzekeraars afdekt – tekent daarbij aan dat de levensverwachting nog hoger had kunnen zijn als de problemen met vetzucht onder controle waren. ,,Vooruitkijkend moet de levensverzekeringsindustrie daarop inspelen en de kosten op consumenten verhalen op een manier die rekening houdt met de risico's die zij lopen'', aldus Swiss Re.