Vaker borstkanker na hongerperiode

Vrouwen die als kind de hongerwinter hebben meegemaakt, ontwikkelen op latere leeftijd zo'n 50 procent vaker borstkanker dan gemiddeld. Dit blijkt uit een onderzoek van het Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Het onderzoek, dat werd gefinancieerd door de KWF Kankerfonds, wordt vandaag gepubliceerd in een wetenschappelijk vakblad. Borstkanker werd tweemaal vaker vastgesteld bij vrouwen die ernstig honger hadden geleden voor het tiende levensjaar, terwijl geen verband werd gevonden bij vrouwen die reeds jongvolwassen waren tijdens de hongerwinter. Bij dieren is altijd een tegengesteld effect gevonden: hongeren vermindert de kans op kanker. Mogelijk is de naoorlogse plotselinge overvloed aan voedsel van invloed. Hoe honger tot kanker leidt, blijft gissen.