Top van KLM wacht een synergiebonus

De leden van de raad van bestuur van KLM hebben verschillende financiële regelingen voor het moment dat zij de combinatie Air France/KLM verlaten. Dit blijkt uit de gegevens die de Franse luchtvaartmaatschappij Air France aan de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC heeft overhandigd.

Bestuursvoorzitter L. van Wijk is contractueel tot begin 2007 aan de nieuwe combinatie gebonden. Als hij dan vertrekt, en geen gebruik maakt van de mogelijkheid om tot 2009 te blijven, incasseert hij een zogenoemde loyaliteitsbonus, die bestaat uit een basisjaarsalaris en een (over drie jaren) gemiddelde bonus.

Naast de loyaliteitsbonus hebben de bestuurders ook recht op een `synergiebonus': die bedraagt in het eerste jaar na de overname 20 procent van het volledige salaris, een jaar later 30 procent en in het derde jaar 50 procent. Deze regeling geldt ook voor de andere drie leden van de raad van bestuur van KLM.

Verder worden de voorwaardelijk ontvangen aandelenopties KLM na de overname door Air France direct uitoefenbaar. De directie van KLM zegt toe dat er geen opties zullen worden verzilverd in de periode rond de overname. Drie van de vier bestuurders beschikken over 125.500 opties, alleen financieel directeur R. Ruijter, die later tot KLM is toegetreden, heeft er 75.000.

Ruijter heeft een contract tot 1 januari 2007 bij KLM. Maar als hij al na een jaar na de overname (die deze zomer moet worden afgerond) vertrekt, dan wordt hij nog tot 2007 doorbetaald. Zijn recht op de loyaliteitsbonus vervalt dan echter.

De leden C. van Woudenberg en P. Hartman hebben een contract dat in respectievelijk 2010 en 2009 afloopt. Zij kunnen echter al na drie jaar na afronding van de overname vertrekken en krijgen dan hun salaris tot het eind van hun arbeidscontract doorbetaald. Ook voor hen vervalt bij eerder vertrek de loyaliteitsbonus.

KLM en Air France zijn gezamenlijk 15,1 miljoen kwijt aan fusiekosten. Hieronder vallen onder meer de vergoedingen van financiële adviseurs en juristen, drukkosten en de kosten van registratie van de nieuwe aandelen. KLM wordt geadviseerd door ABN Amro en de Amerikaanse Citibank. ABN Amro ontvangt een vergoeding van circa 1,4 miljoen euro.

Air France wordt geadviseerd door zakenbank Lazard Frères.

De financieel adviseur van Air France heeft voor zijn adviezen bij de overname 1 miljoen euro ontvangen.

Daarnaast krijgt de zakenbank 2,5 miljoen `succesvergoeding' die op 30 september vorig jaar, toen de overname van KLM werd aangekondigd, betaalbaar werd. Deze vergoeding komt bovenop een onkostenvergoeding voor de zakenbanken.