Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. De nu 72-jarige Zeeuw Lodewijk van den Berg ging in 1985, een paar maanden voor Wubbo Ockels, als eerste de ruimte in. Van den Berg ging als wetenschapper mee met de Challenger missie om experimenten uit te voeren met kristalgroei. Een gesprek met de oud-astronaut in Florida, waar hij sinds de jaren zestig woont en werkt. Ned.1, 20.30-21.02u.

Nova. Gesprek met de Nationale Veiligheidsadviseur Condoleezza Rice over haar getuigenis voor de commissie die de aanslagen van 11 september 2001 in New York onderzoekt. Verder de 31-jarige forensisch antropologe Clea Koff die de afgelopen negen jaar in opdracht van de VN-tribunalen massagraven in Rwanda en voormalig Joegoslavië onderzocht. Morgen ligt haar boek De Bottenvrouw in de winkel. Ned.3, 22.20-23.05u.

DOCUMENTAIRE

J'aime la vie - Over leven met kanker. Eerste deel van een tweeluik over de stichting Les Vaux die in een Franse villa gastenweken voor kankerpatiënten organiseert die er uitrusten en leren leven met hun onzekerheden. Er wordt gewandeld, muziek gemaakt en aan yoga gedaan. Ned.3, 19.58-20.28u.

Emma Kinderziekenhuis: de tieners. Eerste aflevering van een tiendelige reportageserie over de speciale afdeling voor tieners van het Emma Kinderziekenhuis. De makers van de serie kregen hulp van de patiënten die met behulp van een eigen camera een deel van hun belevenissen registreerden. Net5, 21.30-22.05u.

PRAATPROGRAMMA

Barend & Van Dorp. Onder anderen een gesprek met architecte Riek Bakker. Muziek van Wealthy Beggar. RTL4, 22.30-23.30u.

MUZIEK & SPORT

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van de wedstrijd Deportivo La Coruña tegen AC Milan in een kwartfinale van de Champions League. Na deze partij een samenvatting van de kwartfinale FC Porto tegen Olympique Lyon. Ned.2, 20.25-23.32u.

NPS Klassiek. Philippe Herreweghe dirigeert het Radio Kamerorkest en het Nederlands Kamerkoor bij de uitvoering van Die Schöpfung van Joseph Haydn. Ned.3, 23.47-0.42u.

JEUGD

Zoop. Eerste dagelijkse soap voor jongeren van 8 tot 16 jaar gaat over een groep van acht jongeren die in Ouwehands Dierenpark een opleiding volgt tot dierenverzorger. Hun onderlinge relaties, liefdes en verhouding tot hun ouders, en het contact met de dieren vormen het onderwerp van de dramaserie. Nickelodeon, 19.00-19.30u. en herh. morgen, 16.00-16.30u.

FILM

Tommy Boy (Peter Segal, 1995, VS). Komedie met de uit de Saturday Night Live-stal voortkomende grapjassen Chris Farley en David Spade. De eerste is een onhandige dikkerd die zich ontfermt over een met sluiting bedreigde fabriek in auto-onderdelen. Veronica, 20.30-22.20u., met reclame.

Highlander (Russell Mulcahy, 1985, Eng.). Mythische avonturenfilm gaat vadsig ten onder aan opzichtige spectaculaire effecten en de dito muziek van Queen. Onsterfelijke Schot Christophe Lambert wordt al eeuwen op de hielen gezeten door naargeestige soortgenoot. Sympathiek bijrolletje van Sean Connery als flierefluiter. Veronica, 22.20-0.30u., met reclame.

.Dawn of the Dead (George A. Romero, 1978, VS). Adequate zombiefilm van de cult-regisseur van Night of the Living Dead, herkenbaar aan de eigenhandige montage en de met veel plezier aangebrachte dubbele bodems. Vier overlevenden van een zombieplaag verschansen zich in een winkelcentrum, te midden van nutteloos geworden consumptiegoederen. BBC2, 0.20-2.40u.

.A Family Thing (Richard Pearce, 1996, VS). Robert Duvall schittert in raciaal familiedrama. Hij ontdekt dat zijn moeder zwart was en gaat naar Chicago om zijn halfbroer James Earl Jones te treffen. BBC1, 0.55-2.45u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met journaliste Linda Polman die tien jaar geleden getuige was van de genocide in Rwanda. Radio 1, 19.04-20.00u.

Naoberhoeve. Portret van zorgboerderij Naoberhoeve in Drenthe van de familie Geritse waar mensen met een lichte verstandelijke handicap dieren kunnen verzorgen en in de tuin kunnen werken. Ook kunnen ex-verslaafden er arbeidsritme en werkervaring opdoen. 747AM, 20.02-21.00u.

Dubbel-0. Onder meer aandacht voor verschillende vormen van vaderschap: huismannen, parttime vaders en carrière-papa's. Morgen, 747AM, 11.30-12.00u.