Spoeddebat veiligheid Irak

De Tweede Kamer zal volgende week een spoeddebat houden met premier Balkenende en minister Bot (Buitenlandse Zaken) over de situatie in Irak. De Kamerfracties maken zich met name zorgen over het oplaaien van het geweld in Zuid-Irak en de consequenties daarvan voor de Nederlandse troepen in de provincie Al Muthanna. Het debat kon niet eerder plaatsvinden omdat beide bewindslieden deze week in China zijn.

Op de achtergrond speelt mee dat Nederland later dit voorjaar moet besluiten of het de aanwezigheid van zijn troepenmacht in Irak wil verlengen. De PvdA heeft al eerder aangegeven niet voor een verlenging te voelen.

Ook binnen de regeringsfracties van CDA, D66 en VVD bestaat nog geen zekerheid omtrent verlenging. Binnen de VVD-fractie is afgesproken ditmaal de hele fractie nauw bij het besluit te betrekken. Dat was nog anders bij de besluiten voor het begin van de missie vorig jaar en dat voor de eerste verlenging na zes maanden, toen de fractieleiding en enkele specialisten de zaak afwikkelden. Fractieleider Van Aartsen liet echter doorschemeren dat zijn partij voor verlenging zou stemmen. ,,Dit is niet het moment voor Nederland om af te marcheren. Dat is het makkelijkste dat je kunt doen.''

Onze correspondent in Brussel voegt hieraan toe: minister Kamp (Defensie) zei gisteren in Brussel dat ook voor de Nederlandse troepen in Zuid-Irak de alertheid is verhoogd. Dit betekent volgens hem dat er met meer mensen tegelijk patrouille wordt gelopen en dat de aanwezigheid van Nederlandse militairen buiten de compound zo beperkt mogelijk blijft. Het gaat hier om zogeheten civiel-militaire activiteiten zoals de assistentie bij de bouw van een cementfabriek en waterinstallaties.

Kamp zei verder nog te verwachten dat het kabinet volgende maand een besluit zal nemen over verlenging van de aanwezigheid van de Nederlandse militairen in Irak. Het huidige mandaat loopt af op 15 juli. Nu zitten er nog 1.260 Nederlanders in Irak. Kamp denkt dat die sterkte verminderd kan worden, omdat Irakezen de rol van de Nederlandse militairen geleidelijk overnemen. Zij worden hiervoor opgeleid door de Nederlanders. Het gaat hierbij om 2.800 man. Volgens een woordvoerder van Defensie is de situatie in Al Muthanna ,,relatief rustig''.