Rus Soetjagin krijgt vijftien jaar wegens spionage

In Moskou is de Russische kernwapendeskundige Igor Soetjagin vandaag tot vijftien jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens spionage, na een proces dat door zijn verdedigers en door mensenrechtenactivisten is veroordeeld als oneerlijk.

Soetjagin, die in 1999 werd gearresteerd, werd maandag door een jury schuldig bevonden aan het doorgeven van militaire staatsgeheimen aan een Brits bedrijf dat voor de Amerikaanse inlichtingendienst CIA zou werken. Soetjagin gaf toe voor dat bedrijf een analyse te hebben geschreven, maar zegt dat alle informatie in de analyse afkomstig is uit openbaar toegankelijke bronnen. Hij kon naar zijn zeggen bovendien niet weten dat het bedrijf een CIA-`cover' was. Tegen Soetjagin (39) was zeventien jaar geëist.

De verdedigers hebben aangekondigd in hoger beroep te gaan. Volgens hen stond de twaalfkoppige jury – juryprocessen zijn twee jaar geleden ingevoerd in Rusland – onder druk en heeft de rechter het sleutelargument – dat de informatie uit openbare bronnen afkomstig was – genegeerd. Bovendien vroeg hij de jury vast te stellen of Soetjagin het artikel voor het Britse bedrijf heeft geschreven – hetgeen niemand ontkent – en liet hij na de jury te vragen vast te stellen of Soetjagin geheimen heeft doorgegeven.

Volgens de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft de geheime dienst, de FSB, zware druk uitgeoefend om Soetjagin veroordeeld te krijgen nadat in december een andere van spionage beschuldigde wetenschapper, Valentin Danilov, was vrijgesproken. Danilov was beschuldigd van spionage voor China. Na die uitspraak vroegen hoge FSB'ers zich af of een jury wel in staat is dergelijke zaken te behandelen.

Eerder werd de vroegere marinekapitein Aleksandr Nikitin in een soortgelijke geval vervolgd. Hij had voor een Noorse milieuorganisatie geschreven over de problematiek van de wegroestende kernonderzeeërs in de Noordelijke IJszee, en ook hij zei alleen uit openbare bronnen te hebben geput. Toch werd hij wegens het verraden van staatsgeheimen vervolgd. Ook hij werd vrijgesproken.

De FSB staat wantrouwig tegenover contacten van Russische wetenschappers met buitenlanders. Mensenrechtenactivisten zeggen dat de FSB zich steeds vaker mengt in deze contacten en brengen dat in verband met het aantreden van president Poetin, oud-directeur van de FSB.