Nieuwe Pluk van de Petteflet

Uitgeverij Querido komt begin mei met een nieuw boek over Pluk van de Petteflet. In Pluk redt de dieren is een aantal verhalen gebundeld dat niet eerder in boekvorm verscheen. Annie M.G. Schmidt schreef van 1968 tot en met 1971 verhalen over Pluk voor Margriet. De bijbehorende illustraties van de in februari overleden Fiep Westendorp werden vorig jaar teruggevonden bij de voorbereidingen voor de oeuvre-tentoonstelling van haar werk. De ontdekking van de originele illustraties maakt de publicatie mogelijk.

De betreffende Pluk-verhalen vormen een afgerond verhaal, zegt Querido-uitgever Bärbel Dorweiler. De gebeurtenissen worden in gang gezet door Spijtebijt, een nog onbekend figuurtje uit de Petteflet. Dit ongemanierde kind laat een klimaatexperiment in een kas in de soep lopen. Doordat de ruiten tussen de kunstmatige klimaten breken, belanden er pinguïns in de tropen en staan er bibberende olifanten op ijsschotsen. Pluk moet ze weer naar hun eigen klimaat terug loodsen.

Schmidts zoon gaf toestemming voor het alsnog publiceren van de verhalen. Waarom Schmidt de verhalen niet zelf bundelde, weet de uitgever niet. ,,Dat is gissen. Het oorspronkelijke boek is zeer zorgvuldig opgebouwd. Dit verhaal is wat uitbundiger, iedereen woont al in de Petteflet.'' Met deze uitgave zijn alle verhalen over Pluk uit Margriet in boekvorm verschenen.