Mustang

In Hidalgo komen cinematografische dinosauriërs als Douglas Fairbanks en Errol Flynn tot leven onder regie van Joe Johnston die in Jurassic Park III zijn hand al niet omdraaide voor spinosaurus en velociraptor. Hidalgo vertelt het verhaal van een aan lager wal geraakt cowboy die zijn brood verdient in Buffalo Bills Wild West Show en op een dag wordt uitgedaagd mee te doen aan een legendarische race door de woestijn van Saudi-Arabië. Western ontmoet avonturenfilm. Zoiets. Deze door The Lord of the Rings' Viggo Mortensen gespeelde Frank T. Hopkins heeft echt bestaan, en misschien wel de slag bij Wounded Knee meegemaakt, de rest van zijn verhaal is verzonnen. Wat doet het er dan nog toe dat die Hopkins echt heeft geleefd? Het geeft de film in deze naar authenticiteit strevende tijden een commerciële meerwaarde. Cynischer dan dat hoeft hij niet tegemoet getreden te worden. De woestijn is groot. De zon gaat mooi onder. Viggo Mortensen zwijgt als Clint Eastwood en zijn mustang Hildalgo steigert als een acrobaat. Dat Hidalgo geen volbloed raspaard is, net zoals Hopkins een half-Indiaan blijkt te zijn, vinden de Arabieren onder leiding van sjeik Omar Sharif maar niets. Daar zit vast ook nog een politieke boodschap in, maar daar kan je alle kanten die de woestijnwind draait mee op.

Hidalgo. Regie: Joe Johnston. Met: Viggo Mortensen, Omar Sharif, Zuleika Robinson, Louise Lombard, Adam Alexi-Malle, Saïd Taghmaoui. In: 67 bioscopen.