Lucent ontslaat vier man in China wegens omkoping

Lucent Technologies, het Amerikaanse bedrijf dat zich specialiseert in apparatuur voor de telecomsector, zal vier hoge functionarissen bij zijn vestiging in China ontslaan wegens mogelijke schending van de Amerikaanse wetgeving inzake omkoping. Dat heeft het in Murray Hill gevestigde bedrijf gisteren bekendgemaakt.

Een woordvoerder van Lucent zei dat het onderzoek in China deel uitmaakt van een twintigtal soortgelijke onderzoeken bij vestigingen in het buitenland. De onderzoeken werden ingesteld nadat vorig jaar augustus beschuldigingen van omkoping de ronde deden bij de Lucent-vestiging in Saoedi-Arabië. Volgens het bedrijf zijn er bij de vestiging in China ,,incidenten en onvolkomenheden bij de interne controle'' geconstateerd waarbij mogelijk bepalingen zijn geschonden van de Amerikaanse Wet op corrumptieve praktijken in het buitenland.

Om welke incidenten het precies gaat, heeft het bedrijf niet bekendgemaakt. Lucent heeft zijn bevindingen overgedragen aan de Amerikaanse beursautoriteit Securities and Exchange Commission (SEC) en het ministerie van Justitie.

In zijn bericht aan de SEC laat Lucent weten de topman, de uitvoerend directeur alsmede een marketingfunctionaris en een financiële manager te hebben ontslagen. Het bedrijf wil geen namen bekendmaken, maar volgens Dow Jones gaat het om topman Jason Chi en de uitvoerend directeur Michael Kwan.

Lucent heeft in China drieduizend werknemers bij acht regionale kantoren, twee laboratoria van Bell en vijf onderzoekscentra. Het Amerikaanse bedrijf heeft in China ook een aantal joint ventures en heeft een meerderheidsbelang in andere firma's. Lucent China maakt apparatuur voor telecommunicatienetwerken voor de Chinese en internationale markten. Het bedrijf heeft verschillende Chinese staatsbedrijven op het gebied van telecommunicatie van apparatuur voorzien.

Het interne corruptieonderzoek van Lucent strekte zich uit tot de helft van de buitenlandse vestigingen van het bedrijf. Daaronder zijn vestigingen in de Filippijnen, India, Brazilië, Indonesië en Rusland.

Vorig jaar sleepte een Saoedisch bedrijf Lucent voor de rechter op beschuldiging van omkoping van de voormalige minister van Telecommunicatie van Saoedi-Arabië. In ruil voor 15 tot 21 miljoen dollar in contanten en cadeaus zou Lucent opdrachten hebben willen verwerven van het Saoedische staatsbedrijf voor telecommunicatie.