Lijk in België van crimineel

De man die afgelopen maandag dood is aangetroffen in een natuurreservaat bij Hamont-Achel in België, is een 47-jarige Nederlandse crimineel: Marco Eijk. De voortvluchtige drugshandelaar verbleef naar alle waarschijnlijkheid in de villa van de in 2000 doodgeschoten topcrimineel Sam Klepper in Neerpelt, aldus de advocaat van Eijk, mr D.Harff.

Eijk werd, met verscheidene schotwonden, dood aangetroffen enkele meters van zijn voertuig. Hij werd neergeschoten, nadat de auto was aangereden door een terreinwagen. De eveneens aangetroffen terreinwagen is uitgebrand en heeft geen kentekenplaten. Het is nog onbekend of Eijk alleen in de auto zat. ,,De eerste verwittiging kwam om half tien maandagochtend van een voorbijganger'', aldus de woordvoerder van het openbaar ministerie van Hasselt, A. Snoeckx. De afrekening speelde zich af in het natuurgebied Buitenheide.

Eijk was in 2000 door de rechtbank tot acht jaar had veroordeeld voor grootschalige fabricage en export van xtc. Een jaar later werd hij in hoger beroep veroordeeld tot negen jaar.

In beide zaken was Eijk niet aanwezig. Vlak voordat zijn zaak in 2000 voor de rechter kwam, was hij uit voorlopige hechtenis ontslagen omdat, zo zegt zijn advocaat, ,,er mogelijk onrechtmatig door de politie was geïnfiltreerd''. Eijk was daarop ondergedoken.

De politie kwam de drugsbende waarover Eijk (samen met Piet S.) de scepter zwaaide, begin 1989 op het spoor na de moord op een Rotterdamse `gokkoning'. In 1991 werden Eijk en S. tot 10 en 12 jaar veroordeeld wegens grootschalige hasjhandel uit Libanon en Noord-Afrika. De bende had zich volgens het openbaar ministerie ook schuldig gemaakt aan liquidaties, maar deze konden niet bewezen worden. Eijk kreeg ook een voorlopige aanslag van 35 miljoen gulden wegens genoten en niet opgegeven criminele inkomsten uit de handel in hasj.

In politiedossiers van later datum werd de weer crimineel actieve groep van Eijk en Piet S. in verband gebracht met hasjtransporten waarbij de verdovende middelen waren verborgen in daartoe geprepareerd hout. ,,Ook was er in die tijd sprake van autoruilhandel en handel in softdrugs met Ghana'', aldus een politiedossier.