Koersval van Nokia na omzetalarm

Nokia, 's werelds grootste fabrikant van mobiele telefoons, verliest marktaandeel. In reactie op de bekendmaking kelderde de koers van het aandeel gisteren met 17 procent.

In één dag verloor het concern ruim dertien miljard van zijn beurswaarde. Nokia gaf de omzetwaarschuwing vooruitlopend op de definitieve kwartaalcijfers, die de Finse onderneming over anderhalve week bekendmaakt.

Beleggers werden door de omzetwaarschuwing onaangenaam verrast. Volgens analisten riskeert Nokia hiermee de geloofwaardigheid van zijn prognoses. Tot voor kort liet het concern zich optimistisch uit over zijn positie in de markt voor mobiele telefonie.

Als gevolg van de omzetwaarschuwing daalden gisteren ook de beurskoersen van branchegenoten als het Zweedse Ericsson, het Duitse Siemens en het Franse Alcatel.

Wereldwijd is de verkoop van mobiele telefoons in het eerste kwartaal in aantallen met meer dan een kwart gegroeid. De afzet van het aantal Nokia-mobieltjes bleef daarbij achter, met een groei van 19 procent.

Nokia, waar circa 53.000 mensen werken, verloor marktaandeel omdat het bedrijf onvoldoende inspeelde op een veranderende markt. Topman J. Ollila geeft toe ,,dat er lacunes zijn in het aanbod van producten, met name in de middenklasse-telefoons''. Als gevolg daarvan is de omzet van Nokia in het eerste kwartaal met 2 procent gedaald tot 6,6 miljard euro terwijl het bedrijf eerder uitging van een stijging van de omzet met 3 tot 7 procent.

Volgens Ollila stokte met name de verkoop van mobiele telefoons in Europa en Azië. De grootste groei in de mobiele telefoniemarkt zal zich de komende jaren in Azië afspelen. Analisten en beleggers vinden het ,,zorgelijk'' dat Nokia juist daar moet vechten om zijn marktaandeel vast te houden. Bovendien heeft Nokia op de Europese markt last van het Koreaanse Samsung en het Amerikaanse Motorola. De opbrengsten uit mobiele telefonie zijn goed voor 80 procent van de totale omzet van het concern.

De omzetdaling heeft, volgens topman Ollila, ,,een negatief effect op het bedrijfsresultaat van Nokia''. Toch verwacht de topman dat de dit kwartaal verwachte winst per aandeel gehandhaafd blijft op 17 eurocent. Ollila liet zich niet uit over het te verwachten nettoresultaat. Hij hoopt dit jaar een verbetering van de resultaten te laten zien omdat Nokia een serie nieuwe telefoons op de markt brengt.

,,Het is duidelijk dat wij niet tevreden zijn met onze omzetontwikkeling, maar ik ben blij dat we wederom een goede en solide winstgevendheid hebben laten zien, met name in de netwerken voor mobiele telefonie'', verklaarde Ollila gisteren. De kwartaalomzet voor netwerken steeg met 16 procent tot 1,4 miljard euro. Dat is beter dan beleggingsanalisten voorspelden.

Vanmorgen opende de koers van het aandeel Nokia 1,6 procent lager op 14,26 euro. Tegen het middaguur bewoog het aandeel zich rond hetzelfde niveau.