Kabinet op Antillen valt definitief

Het Antilliaanse kabinet van Mirna Louisa-Godett is gisteravond na negen maanden definitief gevallen. De drie ministers van regeringspartij FOL hebben hun ontslag aangeboden bij de gouverneur.

De overige leden van het kabinet hadden dat al eerder gedaan. Met een motie van wantrouwen stemde de Antilliaanse Staten gisteravond bovendien minister van Justitie Ben Komproe (Frente Obrero Liberashon, FOL) weg. Hiermee wilde het parlement voorkomen dat hij nog een periode demissionair kan blijven regeren.

Aanleiding voor de val was een voorkeursbehandeling die Komproe had geregeld voor zijn partijgenoot Nelson Monte. Monte werd vorig jaar veroordeeld tot 3,5 jaar gevangenisstraf wegens corruptie. Komproe zorgde ervoor dat hij maanden van die straf in het ziekenhuis kon doorbrengen, in plaats van in de cel. Medische redenen daarvoor waren er niet (meer). Het Antilliaanse hof oordeelde gisteren dan ook dat Monte na een verblijf van acht maanden in het ziekenhuis terug moet naar de gevangenis.

Meer dan van een snelle val, was er de afgelopen dagen sprake van een afbrokkelend kabinet. Sinds maandagmiddag ontbeerde dat al voldoende steun toen drie ministers en een staatsecretaris hun ontslag aan de gouverneur aanboden. Maar dat leidde niet direct tot de val van het kabinet. Want tot gisteren weigerden de FOL-ministers op te stappen, ook al genoten zij niet langer het vertrouwen van een meerderheid in de Staten. Het verzet werd pas gisteravond gebroken na een parlementsvergadering waarbij onder meer de nationale volkspartij PNP en de vakbondspartij PLKP uiteenzetten waarom minister van Justitie Komproe en de ministerraad niet langer geloofwaardig waren.

Tijdens de kabinetsperiode van Louisa-Godett hebben zich diverse politieke crises voorgedaan. Ook vier maanden geleden hing het voortbestaan van de coalitie al aan een zijden draadje toen twee partijen uit de regering stapten. Op de valreep hielpen toen twee andere partijen het kabinet weer aan een meerderheid in de Staten. Mirna Louisa-Godett werd premier in plaats van haar broer Anthony Godett. Die was na een veroordeling wegens corruptie te omstreden om nog premier te kunnen worden. Zijn zaak moet nog voorkomen in hoger beroep.

Of er nieuwe verkiezingen komen is vooralsnog niet duidelijk. Mogelijk komt er alleen een nieuwe formatie.

    • Marjo Nederlof