Het Beeld

In afwachting van een mogelijke apocalyps in Irak of elders was het geen bijzondere dag voor pregnante televisiebeelden. Er werd gevoetbald in de Champions League, de publieke omroep herdacht degelijk de genocide in Rwanda van tien jaar geleden (Andere tijden) en het geweld in Algerije, omdat daar donderdag verkiezingen zijn (VPRO's import). De door haar eigen partij gewipte wethouder van Leefbaar Rotterdam Rabella de Faria weet in een ultrakort gesprek haar ondergang aan `scepsis' (PremTime), terwijl het aangekondigde optreden van haar opvolgster in Nova niet doorging.

Bij RTL4 konden ze maar geen genoeg krijgen van een in drie programma's herhaald nieuwsitem uit het Spaanse Alicante: een politieauto schept adequaat een voortvluchtige crimineel op een motorfiets, die hoog door de lucht vliegt. Het nieuwe programma Typisch zestig! (Yorin) bezag het jaar 1960 alsof het de vroege Middeleeuwen betrof, terwijl Nova toch met een bloedmooi portretje van de 57-jarige Eindhovense nederwietgebruiker Herman van Loenhout alias protestzanger Armand (,,dat regeringsbeleid slaat nergens op, weetjewel!'') aantoonde dat de jaren zestig én Koos Koets alias Kees van Kooten helemaal van deze tijd zijn. Ook stuitende nieuwe beelden van de Canadese zeehondenjacht in het late NOS Journaal waren inhoudelijk een herhalingsoefening.

Het was een betere dag om nieuwe verbale uitdrukkingen te leren. ,,Mandela op de trein zetten'', noemt entertainer Gerard Joling zijn stoelgang in Barend & Van Dorp. En dan was er de opschudding rond het `smulbos'.

Thomas van Slobbe van de tot nu toe niet erg bekende stichting wAarde pleit voor bossen met meer eetbare bessen, noten en paddestoelen, omdat `allochtoonse mensen' dan wellicht eerder zouden voelen voor een boswandeling. Dat had hij in dit tijdsgewricht beter niet kunnen doen. Na een vrouw in chador te hebben neergezet voor een bloesemboom met rustiek hek, liet RTL Nieuws columnist Sylvain Ephimenco van leer trekken tegen deze belediging voor de integratie. Bij Barend & Van Dorp werd Van Slobbe gehoond, onder meer door Gerard Joling, die vond dat buitenlanders zich toch ook kunnen aanpassen door ónze frambozen en bosbessen te leren eten. Van Slobbe zei nooit te hebben bedoeld dat er aparte wouden moesten komen, maar versterkte zijn verdediging niet door het te hebben over Marokkaanse en Surinaamse mensen. Al heel lang is het praten over `joodse mensen' in plaats van `joden' een vrij betrouwbare indicator voor eufemistische neerbuigendheid.

Het idee om mensen ongeacht hun herkomst meer kans te bieden op het verzamelen van eetbare natuurproducten lijkt me uitstekend. Een vrouwelijke boswachter liet in VARA Laat zien wat je nu al bij elkaar kunt scharrelen en schatte dat ze, als ze water had, wel een week in een Goois bos zou kunnen overleven. Maar van het publiek in de studio stak maar een iemand zijn hand op, toen er werd gevraagd wie er nog wel eens in een bos kwam. Hoog tijd voor gemengd wandelen en smullen!

    • Hans Beerekamp