Ex-topman Wolters ontvangt ook opties

Voormalig bestuursvoorzitter R. Pieterse van Wolters Kluwer, de grootste juridische en fiscale uitgever van Europa, ontvangt dit jaar 40.000 opties (rechten op aandelen), terwijl Pieterse op 1 september vorig jaar vertrok als topman van de Amsterdamse uitgever.

Dit blijkt uit het gisteren gepubliceerde jaarverslag. Wolters Kluwer geeft toe dat het verstrekken van de opties aan Pieterse niet stroken met de code Tabaksblat, die goed ondernemingsbestuur regelt.

,,Maar de afspraken over de opties dateren nog van ruim vóór de totstandkoming van de code.'' Pieterse is zelf lid geweest van de commissie die de code Tabaksblat opstelde.

Pieterse is tot mei dit jaar nog in dienst van het bedrijf. ,,Hij is nog adviseur van de raad van bestuur'', verklaart een woordvoerder van de uitgever. Pieterse krijgt tot mei dit jaar zijn salaris uitgekeerd van bijna 49.000 euro per maand. Ook zal hij nog een bonus ontvangen over geleverde prestaties in 2003. De hoogte daarvan is nog onduidelijk.

Pieterse, die binnenkort commissaris wordt bij krantenuitgever Wegener, werd vorig jaar opgevolgd door de Amerikaanse N. McKinstry. McKinstry verdient op jaarbasis 709.000 euro. Dat bedrag ligt 127.000 euro hoger dan dat van voorganger Pieterse. Reden is volgens Wolters Kluwer dat de beloning van McKinstry is gebaseerd op het salarisniveau van het land van herkomst. Medebestuurder H. Yarrington, een Amerikaan, verdient 2.000 euro per jaar meer dan McKinstry, en is daarmee de best betaalde bestuurder van Wolters Kluwer. Yarrington is 17 jaar ouder dan McKinstry.

De topvrouw ontving vorig jaar 192.000 euro voor verhuiskosten. De Amerikaanse woonde in New York City en vertrok vorig jaar naar Wassenaar. Totaal ontving McKinstry bijna 1,2 miljoen euro (salaris plus bonus).

Verder blijkt uit het jaarverslag dat Wolters Kluwer in plaats van opties voortaan zogeheten `prestatie-aandelen' aan de raad van bestuur gaat verstrekken als prestatiebeloning.