Dansen voor een gevulde maag

Baas en hond kunnen sinds kort samen op dansles. Ze leren geen twist of wals, maar kruipen, rollen en slalommen. De `dansvloer' doet wonderen voor de band tussen mens en dier.

In het Groningse Haren kunnen hondeneigenaren met hun huisdier op dansles. Quiraing Hondenschool en Adviescentrum verzorgt sinds januari een cursus doggydansen. ,,Veel mensen willen op een andere manier leuke dingen doen met hun hond'', vertelt Annette Helder, eigenaresse van de hondenschool. ,,Je moet het zien als een uitbreiding op

gehoorzaamheidstrainingen. Door samenspel wordt de band beter, de hond gaat beter luisteren. En daar hebben baasjes ook in het dagelijks leven profijt van.''

Doggydansen is ontstaan in Engeland en de Verenigde Staten. Daar gaven obedience trainers begin jaren negentig demonstraties op muziek. Het publiek raakte enthousiast, een nieuwe hondensport was geboren. In Engeland heet de sport Heelwork to Music; de hond volgt zijn baasje op muziek. De Amerikaanse Freestyle-aanpak is losser, er is meer ruimte voor improvisatie. In Nederland is het Amerikaanse Freestyle-dansen het meest in zwang. De hondensport heet hier simpelweg doggydansen. ,,De Engelsen vinden dat vreselijk, maar het dekt de lading beter'', zegt Helder.

Tijdens een cursus doggydansen leren `baasje' en hond een aantal basisbewegingen, zoals kruipen, rollen, draaien, slalommen tussen de benen van het baasje, draaien om het baasje en lopen op de achterpoten. Die bewegingen worden in willekeurige volgorde achter elkaar gezet op muziek. En daarmee is de dans van hond en baas geboren. Na acht lessen wordt de cursus afgesloten met een examen, legt Helder uit. ,,Ze moeten een aantal verplichte figuren uitvoeren op zelfgekozen muziek. Ze worden beoordeeld op de uitvoering, maar ook op creativiteit. Is de dans bijzonder en presenteren hond en baasje zich goed?''

Tijdens een examen moeten de deelnemers niet alleen een mooie show neerzetten, maar ook goed gekleed zijn. ,,Als je bijvoorbeeld voor countrymuziek kiest, is het leuk countrykleding aan te trekken. Ik ken een meisje dat muziek uit James Bond gebruikte, zij ging in smoking en haar hond had een strikje om.''

Op het drassige grasveld waar de training plaatsvindt is weinig aandacht voor uiterlijkheden, de cursisten concentreren zich voorlopig op de oefeningen. Er is zelfs geen muziek. ,,Een hond is niet muzikaal of ritmisch, hij volgt gewoon de commando's van zijn baas. Voor de hond maakt het niet uit of er muziek is of niet.'' Voor de toeschouwer is een dans zonder muziek echter een vreemd schouwspel. Bovendien is het moeilijk een dans te ontdekken in de oefeningen. Doordat er nog maar zes lessen geweest zijn, zegt Annette Helder, verlopen ze niet vlekkeloos.

,,Hij luistert gewoon niet'', zegt een cursiste. Maar volgens trainster Caren Appelman is er geen reden tot paniek. ,,Je moet gewoon blijven oefenen.'' In principe kan elke hond leren dansen. Collies, herders en jachthonden zijn van nature gewend te werken voor hun baas. Voor hen is het makkelijker. Maar elke hond kan het, zegt Helder. ,,Een hond met een zware borstkas kan moeite hebben op zijn achterpoten te lopen, maar daar kun je een dans op aanpassen. Een hond is opportunistisch. Daarom werken wij met beloningen. Als een hond iets goed doet, krijgt hij eten of een speeltje. Als hij iets verkeerd doet, wordt hij genegeerd. Zo pikt hij de sport vanzelf op. Een hond doet niks uit liefde voor zijn baas, maar uit liefde voor zijn maag.''

Met een goed gevulde maag moeten de twaalf honden en hun eigenaren er over twee weken aan geloven. Als ze het examen halen, kunnen ze daarna de cursus voor gevorderden volgen. Uiteindelijk kunnen de cursisten meedoen aan internationale wedstrijden, clinics en demonstraties. De sport groeit, waardoor doggydansen op wedstrijdniveau steeds interessanter wordt, zegt Annette Helder. ,,Er is veel belangstelling. Binnenkort krijgen we zelfs een Israëlische cursiste die een documentaire over ons had gezien. Mensen reizen voor de sport. In Nederland zijn in het westen ook hondenscholen die cursussen aanbieden, maar in veel andere landen nog niet.''

    • Lisette Douma