Damrak herpakt zich na Nokia

De Europese beurzen lijken de omzetwaarschuwing van de Finse mobieltjesfabrikant Nokia te hebben verwerkt. De belangrijkste indices in Amsterdam, Londen, Frankfurt en Parijs schommelden vanmorgen in de ochtendhandel enkele tienden van een procent boven de slotstanden van gisteren.

Op het Damrak noteerde de AEX-index tegen het middaguur 2,28 punten hoger, ofwel 0,65 procent, op 351,93 punten. In Frankfurt, Parijs en Londen schommelden de winsten rond de 0,5 procent.

Beleggers kijken nu vooral uit naar het aankomende kwartaalcijferseizoen. Woensdag is bijvoorbeeld internetonderneming Yahoo aan de beurt. De Amerikaanse aluminiumproducent Alcoa kwam dinsdagavond met cijfers, die onder de prognoses van analisten uitkwamen. Het Brits-Nederlandse staalconcern Corus, dat ook aluminiumactiviteiten heeft, stond desondanks 1,6 procent hoger in Amsterdam.

Nokia kreeg wel weer te maken met verkoopdruk. Na de koersval van 17 procent dinsdag stond nu een verlies van 1,25 procent op de borden. Verscheidene zakenbanken waardeerden het aandeel af, omdat de marktleider in mobiele telefoons marktaandeel lijkt te verliezen. De omzetwaarschuwing duidt niet zozeer op een teruggang in de sector, aldus analisten.

In geheel Europa wisten daarom technologieaandelen op te krabbelen. In de AEX-index stond Getronics bovenaan met een stijging van 2,3 procent naar 2,63 euro, op ruime afstand gevolgd door Versatel (plus 1,85 procent). Ook zwaargewicht Philips (1,25 procent) behoorde tot de winnaars. Alleen ASML stond aan het eind van de ochtend op klein koersverlies.

Tot de duidelijke verliezers in Europa behoorde de Franse cateraar Sodexho Alliance. Die zag in de eerste helft van zijn gebroken boekjaar de omzet 4,5 procent dalen tot 5,89 miljard euro. Beleggers in Parijs lieten het aandeel Sodexho om die reden 3,5 procent in koers vallen.

In Tokio sloot de Nikkei-index van 225 fondsen op 12.019,62 punten, een verlies van 60,08 punten ofwel 0,5 procent ten opzichte van het slot van dinsdag. De overige beurzen in het Verre Oosten kwamen beter uit de verf, al waren de winsten niet fors. Onder invloed van mediaconcern News Corp sloot Sydney 0,2 procent hoger. Seoul pakte 0,4 procent en Hongkong won 0,3 procent