Autoverkopen stijgen weer

Voor het eerst in tweeënhalf jaar tijd zijn de autoverkopen weer toegenomen, en dat ondanks fors gestegen prijzen. In het eerste kwartaal van dit jaar kwamen 155.890 nieuwe personenauto's op de weg, 2,3 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De gemiddelde prijs van de auto's steeg de afgelopen twaalf maanden met ruim 6 procent naar zo'n 22.000 euro.

De Franse automerken deden het in het eerste kwartaal net als vorig jaar het beste. Renault voert vooral dankzij de nieuwe Scénic de ranglijst van bestverkochte merken aan.

Peugeot, vorig jaar na drie maanden de lijstaanvoerder, verkocht 17 procent minder auto's. Maar vooral dankzij de 307, al geruime tijd het populairste model van Nederland, bleef Peugeot de Duitse merken Volkswagen en Opel nog net voor. Na de Peugeot 307, waarvan de afgelopen drie maanden 8.348 exemplaren werden verkocht, waren de Volkswagen Golf, de Peugeot 206, de Renault Scénic en de Ford Focus de bestverkochte modellen. De 5-deurs hatchback wint het als modelvariant nog net van de `ruimtewagen' en de stationwagen. Het aandeel van de dieselauto's in de verkopen groeit de laatste maanden fors, ondanks de extra belasting voor dit type auto's.

De RAI, de vereniging van auto-importeurs, en de BOVAG, de bond van garagehouders, wijzen op het groeiende vertrouwen in de economie. Daarnaast blijft de Nederlandse automarkt volgens de branche een stabiele vervangingsmarkt. ,,De afgelopen jaren stelden veel consumenten de beslissing om in te ruilen vaak een jaartje uit'', zegt een woordvoerder van de RAI. ,,Nu het economisch perspectief licht is verbeterd, zien automobilisten kennelijk weer licht aan het eind van de tunnel.'' Als oorzaak van de gestegen verkopen noemen de brancheverenigingen ook de vele aanbiedingen van de verschillende automerken.

Ondanks de onverwachte stijging van de verkopen houden RAI en BOVAG vast aan hun eerder uitgesproken prognose dat er in 2004 ongeveer 480.000 nieuwe personenauto's worden verkocht. ,,We bouwen liever aan het eind van het jaar een feestje, dan nu de cijfers aan te passen'', zegt de RAI.