Alleen Beyoncé verkoopt nog cd's

2003 was een slecht jaar voor de verkoop van cd's en andere geluidsdragers. Wereldwijd viel de omzet terug met 7.6 procent naar 32 miljard dollar, de grootste daling sinds het ontstaan van de compact disc in de jaren tachtig. Dit heeft de Internationale Federatie van de Fonografische Industrie (IFPI) vandaag bekendgemaakt. Uitzondering vormden de popmuzikanten Beyoncé en Justin Timberlake: hun muziek verkocht wel.

Het is het vierde achtereenvolgende jaar dat de omzet in de industrie van geluidsdragers terugloopt. IFPI wijt de neergang aan piraterij, economische stagnatie en concurrentie van videospelletjes en dvd's. Vooral in Europa (met uitzondering van het Verenigd Koninkrijk) en Japan liep de verkoop grote klappen op. In Duitsland werden over 2003 19 procent minder cd's en andere geluidsdragers verkocht dan in 2002. In de Verenigde Staten, Australië en Groot-Brittannië herstelde de markt zich in de tweede helft van 2003. Federatievoorzitter Jay Berman noemde het omzetverlies van 7,6 procent daarom een `kleine overwinning' gezien de slechte vooruitzichten in de eerste helft van 2003 toen de mondiale verkoop op min 11 procent stond. Berman verwacht over 2004 een omzetverlies van 4 procent.

De neerwaartse spiraal heeft in de muziekindustrie geleid tot forse bezuinigingen. EMI kondigde vorige week aan dat 1.500 banen (19 procent van de totale staf) de komende jaren verloren zullen gaan. Sony Music en Bertelsmann's BMG gaan samenwerken in de hoop 300 miljoen dollar per jaar te kunnen besparen.