Aboutaleb

Misschien zullen ze bij de PvdA in Amsterdam de affaire-Oudkerk ooit nog eens als een blessing in disguise beschouwen. De omstreden wethouder van onder meer onderwijs en integratie moest heengaan en maakte zodoende de weg vrij voor Ahmed Aboutaleb, een 42-jarige man van Marokkaanse afkomst.

Gisteravond zag ik hem in actie op een bijeenkomst in de Amsterdamse binnenstad, onderdeel van een themaweek die de PvdA in een aantal Nederlandse steden houdt. De opkomst was groot. Het integratiedebat leeft eindelijk ook in de PvdA, die vorige week met een eigen nota uitkwam.

Als iemand een brugfunctie kan vervullen in het integratiedebat, is het Aboutaleb wel. Niet alleen in de PvdA, maar ook tussen autochtoon en allochtoon Nederland. Zou hij zelf beseffen hoeveel er van hem afhangt? Zal hij het aankunnen?

Hij lijkt niet gebukt te gaan onder zulke vragen. Op zo'n avond maakt hij een rustige, nuchtere indruk, een volkomen onspectaculaire man in een grijs pak en met een licht brilmontuur, die zelden met stemverheffing spreekt en zorgvuldig zijn woorden kiest.

Grote fouten zal hij zich niet kunnen veroorloven, dat weet hij. De hoon van neorechts Nederland zal niet lang op zich laten wachten. Ach, weer zo'n multiculti die er niets van begrepen heeft.

Aboutaleb begrijpt het ongeduld in Nederland, hij zat daar dan ook in dat zaaltje om de integratienota van de PvdA te verdedigen, maar tegelijkertijd bleef hij beklemtonen dat er voor integratie twee partijen nodig zijn.

,,Het invoegen gaat alleen goed als de mensen op de hoofdweg willen inschikken'', zei hij. ,,Weinig mensen beseffen dat acceptatie heel belangrijk is voor integratie.'' Of om het met een oud-Marokkaans spreekwoord te zeggen: ,,Om muziek te maken heb je een klankbord nodig.'' Dat was een element dat hij ook in de nieuwe PvdA-plannen had gemist.

Hij had zich gestoord aan een uitspraak van premier Balkenende dat ,,de multiculturele samenleving een illusie is''. ,,Als mensen als hij dat zeggen, nemen de burgers het voor waar aan'', zei Aboutaleb. Hij hekelde de Haagse politici die het rapport van de commissie-Blok al bij voorbaat hadden getorpedeerd. ,,We moeten geen tweespalt zaaien tussen burgers.''

Hij lijkt me een trotse man, iemand die niet over zich zal laten lopen. Met het dagblad Het Parool had hij een zeer teleurstellende ervaring achter de rug, vertelde hij. Dat ze hem, na een 28-jarig verblijf in Nederland, in een interview vroegen of hij eigenlijk wel geïntegreerd was dat had hij als een belediging ervaren.

Hij vroeg Nederland vooral om geduld. Onderwijs zag hij als de beste drager voor integratie, maar dat heeft tijd nodig, zeker twee generaties. ,,In mijn familie is een analfabete moeder, twee generaties later duikt de eerste dokter op.'' In Amsterdam zag hij een groep van 1.200 gedragsgestoorde jongeren. ,,Ik zal er alles aan doen om dat probleem aan te pakken. Maar het helpt ons niet om de Marokkaanse jongeren in West alleen te verketteren.''

Ahmed Aboutaleb hij zal net als zijn voorganger nog veel tegenspraak ontmoeten, maar dan hopelijk wél in zaken die er toe doen.

    • Frits Abrahams