Zondag

Eerst een paar feiten.

God schiep de wereld in zes dagen, op de zevende rustte Hij nadat Hij zich er van vergewist had dat het goed was.

De zon draait om de aarde, en Leif Hoste presteert het onmogelijke door als het residu van de kopgroep, na reeds een dikke tweehonderd kilometer in de spits van de wedstrijd te hebben gestreden, op de Muur van Geraardsbergen het extatisch exploderende duo Steffen Wesemann en Dave Bruylandts te volgen, terwijl de gedoodverfde en door ploegmaats in de watten gelegde goden Museeuw en Van Petegem de kaarten terzijde leggen.

In B&W schiet Jomanda in de lach en zegt tegen Inge Diepman dat de geest van Sylvia Millecam aan haar haar zit te trekken.

Paus Johannes Paulus II vindt dat de zondag gewijd moet zijn aan God en niet moet worden overheerst door sport en vermaak. Of zoals hij letterlijk zei tegen de Australische bisschoppen tijdens hun vijfjaarlijkse werkbezoek aan het Vaticaan: ,,Als de zondag zijn fundamentele betekenis verliest en ondergeschikt raakt aan een wereldse opvatting van het weekend, overheerst door sport en vermaak, krijgen mensen zo'n beperkte horizon dat ze de hemel niet meer kunnen zien.''

Dagblad De Limburger nam de stelling van de paus op in de rubriek `De Mening'. Lezers konden reageren. Zeventien procent was het met hem eens, 83 procent oneens. Aantal uitgebrachte stemmen: 321. H. Willems uit Stein behoort tot de 83 procent. Hij stelt: ,,Nonsens, als je bedenkt dat God niet bestaat en na 11/9 en 11/3 weten we dat wel zeker.'' Rudolf Sipkema uit Heerlen (ook 83 procent) beweert dat vanaf Genesis tot aan de Openbaringen met geen woord gerept wordt over de zondag als rustdag. ,,De rustdag c.q. Sabbat is eerder de zaterdag.'' F.M.A. Schurgens uit Meersen (17 procent) getuigt van een religieuze bosbrand in het hart wanneer hij (of zij) beweert dat wij niet meer van Hem houden. ,,God woont in de kerk. Hij wacht op ons bezoek! Eerst God en dan rest!''

Mijn goeroe zegt dat de huidige positie van de mens nauwelijks de moeite waard is om lang bij stil

te blijven staan. Mijn goeroe

zegt ook dat een God zonder glimlach dit humoristische heelal nooit geschapen zou kunnen hebben.

De aartsbisschop van Utrecht, Simonis, was zondagmiddag te gast in de Galgenwaard bij het duel tussen FC Utrecht en ADO Den Haag. Over het voetbal zei hij: ,,Er is wel een parallel tussen trainers en bisschoppen; als het fout gaat hebben zij het altijd gedaan.'' Dat zou ik wel denken.

Binnenkort wordt Simonis door de paus op het matje geroepen. Wat hij op de zevende dag te zoeken had op een voetbalveld.

Simonis zal herhalen wat hij al in de Nederlandse kranten had laten zetten. Sport is emotie, en emotie is religie; hier in Nederland ligt een markt braak.

Paus Johannes Paulus II schudt mistroostig het hoofd. Nederland? Heb je dat gebied nog altijd niet onder water gezet?

    • Peter Winnen