Wilhelmus bij naturalisatie

Wie zich laat naturaliseren moet het paspoort niet gewoon ophalen, maar uitgereikt krijgen tijdens een feestelijke ceremonie. Tijdens deze ceremonie zingen de `nieuwe' Nederlanders dan het Wilhelmus. Ook leggen zij een eed af op het respecteren van rechten en plichten.

Dat staat in een initiatief-wetsvoorstel dat het CDA inbrengt bij de behandeling van het `rapport-Blok'. Volgens Kamerlid Mirjam Sterk ,,moet de ceremonie lijken op die in Canada'', waar een citizenship ceremony gebruikelijk is.

Kamerlid Sterk bezocht Canada als lid van een Rotterdamse delegatie. De delegatie wilde weten hoe een klassiek immigratieland omgaat met inburgering en integratie en woonde onder meer een burgerschapsceremonie bij. Deze ceremonie werd als ,,zeer indrukwekkend'' ervaren. Sterk: ,,Het markeert het nieuwe staatsburgerschap. Want het betekent toch wel wat als je een nieuwe nationaliteit krijgt. En we zijn ook niet zomaar een land.''

Het initiatief-wetsvoorstel wordt naar verwachting door een meerderheid gesteund. Bedoeling is dat de ceremonie wordt georganiseerd door gemeenten, ,,want die reiken ook de paspoorten uit'', zegt Sterk.

Momenteel vindt alleen in sommige gemeenten een plechtigheid plaats bij het halen van de inburgeringscursus. In Rotterdam is deze na het Canadese bezoek enigszins aangepast. Naar Canadees voorbeeld nodigt CDA-wethouder Van der Tak (Integratie) nu de inburgeraars in het stadhuis uit ,,de personen links en rechts van u te feliciteren''. ,,Want dit is een plechtig moment'', aldus de wethouder in zijn toespraak, ,,u hoort nu bij onze stad. En ik hoop dat u een praatje maakt met uw buren en dat u zich als een echt actieve burger inzet voor de stad.'' In Rotterdam krijgt iedereen behalve een certificaat ook een roos, een plattegrond en informatie over de stad.