Weer doden bij opstand shi'iten Irak

Bij de botsingen in shi'itische delen van Irak tussen aanhangers van de shi'itische geestelijke Muqtada Sadr en buitenlandse troepen zijn de afgelopen 48 uur tientallen Irakezen gedood.

De Amerikaanse autoriteiten hebben gisteren meegedeeld een arrestatiebevel tegen de jonge radicale leider te hebben uitgevaardigd. Vandaag werden ook weer zeven Amerikaanse militairen gedood.

Muqtada Sadr wordt beschuldigd van betrokkenheid bij de moord op een liberale rivaal in Najaf, een jaar geleden. Een Amerikaanse woordvoerder zei niet wanneer Muqtada Sadr – die zich vanochtend verplaatste van zijn moskee in Kufa naar Najaf – wordt opgepakt. ,,De Amerikanen hebben geld, wapens en grote aantallen, maar die zaken verzwakken onze wil niet omdat God met ons is'', reageerde de geestelijke in een verklaring. Eerder had hij al een vredesoproep van de gevestigde geestelijkheid naast zich neergelegd.

De arrestatie van een naaste medewerker van Muqtada Sadr leidde dit weekeinde tot zware botsingen in verscheidene steden, waarbij in Najaf en Bagdad meer dan vijftig Iraakse en acht Amerikaanse doden vielen. Vanochtend werden bij een offensief van Italiaanse troepen in de stad Nassiriya tegen Muqtada Sadrs militie om de orde te herstellen zeker vijftien Irakezen gedood. Onder de Italianen vielen elf lichtgewonden. In Amara zijn bij botsingen tussen Britse troepen en aanhangers van Muqtada Sadr de afgelopen 48 uur zeker twaalf Irakezen gedood. Het dodental in Sadr City in Bagdad, dat gisteren op 28 stond, is tot 59 verhoogd.

In de shi'itische wijk Khadhimiya werden gisteravond en vanochtend bij verschillende incidenten drie Amerikaanse militairen gedood. Nog eens vier Amerikaanse mariniers werden vandaag gedood in de sunnitische provincie Al-Anbar ten westen van Bagdad, aldus een woordvoerder, die niet wilde zeggen waar precies. In Al-Anbar ligt de opstandige stad Falluja waar Amerikaanse mariniers gisteren een grootscheeps offensief zijn begonnen om de daders te vinden van de aanslag op vier Amerikaanse beveiligers die na hun dood werden verminkt. De stad is geheel van de buitenwereld afgesloten, maar journalisten hoorden geweervuur en explosies.

In Washington verzekerde een hoge Amerikaanse officier dat er op dit moment voldoende Amerikaanse troepen in irak zijn. Maar het leger bekijkt hoe het troepenpeil kan worden verhoogd, mochten de onlusten zich verder verspreiden. De VS hebben hun troepenmacht in Irak zojuist van 130.000 naar ruim 100.000 teruggebracht. President George Bush zei dat hij ondanks het geweld vasthoudt aan de datum van 30 juni voor de overdracht van de soevereiniteit aan een nog te vormen Iraaks bewind.

HOOFDARTIKEL: pagina 9