Voorkennis, familie en telefoontaps

In een voorkenniszaak rond de overname van zakenbank Kempen (2001) stonden gisteren een vader en zoon in de beklaagdenbank. Met afgeluisterde telefoongesprekken probeerde justitie aan te tonen dat zij op basis van voorwetenschap hadden gehandeld in aandelen Kempen & Co, vlak voordat het bedrijf in mei 2001 door het Frans-Belgische Dexia werd overgenomen.

Zoon W.B. (39) heeft volgens justitie 4.100 euro verdiend met zijn transacties, terwijl vader L. B. ruim 170.000 euro toucheerde.

De verdachten zouden de aandelen hebben aangeschaft na een tip van de dochter van de vader, die getrouwd is met een directeur van Kempen. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) hoorde dochter A.B. (38) via haar echtgenoot van de overname. Een dag ervoor belde zijn baas hem op zijn vakantieadres in Spanje om te vertellen dat Kempen zou worden overgenomen.

De vrouw van de Kempen-directeur verklaarde gisteren delen van het gesprek te hebben opgevangen. ,,Ik hoorde flarden over een overname van Kempen.''

Ze ontkende echter daar ooit met haar familie over te hebben gesproken. ,,Ik bel in Nederland dagelijks met mijn ouders, vanuit Spanje was dat om de paar dagen. Dan ging het alleen over de kinderen, de honden en het zwembad'', zei de zeer geëmotioneerde verdachte. Justitie vervolgt haar ook. De bankdirecteur, haar man, zelf staat niet terecht.

Vader L.B. (62) moest vandaag zijn verhaal komen doen in de rechtbank in Amsterdam. De officier van justitie J. Tonino zou vandaag zijn eis formuleren tegen het drietal. Het OM heeft al wel laten weten de koerswinsten terug te vorderen. Het OM liet gisteren in de rechtbank afgeluisterde telefoongesprekken horen tussen de dochter en haar echtgenoot, nadat de FIOD en de politie de betrokkenen hadden aangehouden en verhoord. ,,Ik vind het zo erg wat ik heb gedaan... het is mijn schuld'', zei de vrouw geschrokken over de telefoon toen haar man haar belde over zijn verhoor.

Het OM, zo werd vanmorgen ook bekend, heeft een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar mogelijke koersmanipulatie bij modehuis McGregor. Het OM bekijkt of tot vervolging wordt overgegaan. In 2002 kwam McGregor in opspraak door een aandelenconstructie onder de naam Waardevol CV.