Viersen en Avenhaus

Inspiratie is een van de meest belangrijke drijfveren van de kunst. ,,Zonder de kracht van de bevlogenheid ligt verslapping van uitdrukking en zeggingskracht op de loer'', verklaren celliste Quirine Viersen en pianiste Silke Avenhaus in het door henzelf geschreven programmaboekje van Inspired by ... De cd bevat variatiewerken voor cello en piano van componisten die zich door collega's, of een tekst hebben laten inspireren. Beethoven voerde de techniek tot grote hoogte op met zijn variaties op Ein Mädchen oder Weibchen en Bei Männern, welche Liebe fühlen uit Mozarts Die Zauberflöte en op Judas Maccabeus van Händel.

Viersen en Avenhaus komen als een perfect op elkaar ingespeeld duo daadwerkelijk met geïnspireerde uitvoeringen, waarvan de toon lichtvoetig en speels is, terwijl de stemming laveert tussen blijmoedigheid en melancholie. Hindemiths variaties op een oud Engels kinderliedje A frog went a-courting (`Een pad ging uit vrijen, zo reed hij/ Met een pistool en een zwaard aan zijn zij') krijgen de juiste ironische lading, terwijl uit de variaties op een Slovaaks thema van Martinu een intens heimwee spreekt.

Dezelfde componist liet zich door de legendarische cellist Gregor Piatigorsky inspireren tot zijn uitbundig virtuoze Variaties op een thema van Rossini en in niet één van de 52 laat hun bevlogenheid het afweten.

Inspired by...: Etcetera KTC 1253