Verkoop van biologisch vlees stijgt explosief

De verkoop van biologische producten in Nederland is vorig jaar met 5 procent gestegen naar 395 miljoen euro. Dat heeft Platform Biologica, de koepelorganisatie van de biologische landbouw, vandaag bekendgemaakt.

Het hardst steeg de omzet van biologisch vlees, die ging met 45 procent omhoog ten opzichte van 2002. In de biologische landbouw wordt geen gebruikgemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Ook is er veel aandacht voor dierenwelzijn.

Het waren met name de natuurvoedingswinkels die vorig jaar meer verkochten. De omzet van biologische producten steeg bij hen met 10 procent naar 160 miljoen euro. De verkoop via supermarkten nam toe met 1,4 procent tot 182 miljoen euro.

De overheid heeft als doel dat in 2010 in totaal 10 procent van alle landbouwgrond `biologisch' is. Ook wat betreft de omzet aan levensmiddelen moet dan 10 procent afkomstig zijn van biologische producten. Minister C. Veerman (Landbouw) liet vandaag tijdens een congres over biologische landbouw weten dat het ,,nog een hele hijs'' zal worden om die doelstelling te halen. Voor biologisch geteelde groente en fruit ligt het omzetpercentage nu op 3,7 procent, voor zuivel op 2,6 procent, voor vlees op 2 procent .

Internationaal steeg de omzet van biologische producten vorig jaar met 10 procent. Hoewel de toename in Nederland lager was, toonde Platform Biologica zich toch tevreden over de behaalde cijfers. Want ondanks de economische recessie zijn er meer biologische producten verkocht dan in 2002, terwijl die producten vaak duurder zijn dan vergelijkbare producten uit de gangbare landbouw.