Vendex KBB bijna in het rood door V&D

Winkelketenbedrijf Vendex KBB is vorig jaar net niet in de verliezen terecht gekomen. De nettowinst daalde van 202 naar 9 miljoen euro. Het resultaat werd gedecimeerd door problemen bij warenhuisketen Vroom & Dreesmann. Ook andere onderdelen lopen stroef, met name modeketen M&S en de elektronicawinkels It's en Modern.

Vanochtend maakte Vendex KBB verder bekend dat het bedrijfsresultaat over het laatste boekjaar daalde van 138 naar 73 miljoen euro. Dat komt vrijwel geheel door het 60 miljoen slechtere resultaat bij V&D ten opzichte van 2002. Over de laatste twee boekjaren leed V&D 178 miljoen euro verlies. Het tweede halfjaar verliep beter met een negatief bedrijfsresultaat van 4 miljoen euro, tegenover 35 miljoen in de eerste zes maanden van boekjaar 2003/2004, dat eind januari afliep. De omzet bij Vendex KBB steeg met 3 procent tot 4,5 miljard euro.

Bestuursvoorzitter E. Hamming zei dat het voor V&D een ,,dramatisch jaar'' was. Om te voorkomen dat de onderneming ,,een zeer groot operationeel verlies zou afstevenen'' in het afgelopen boekjaar, wijzigde Vendex KBB afgelopen zomer het management bij V&D ingrijpend. Tot nieuwe directievoorzitter van V&D werd D. Goeminne (ex-Hema) benoemd.

Naast V&D ondervond de kledingdivisie (M&S, Claudia Sträter en Hunkemöller) moeilijkheden. Het resultaat zakte van 30 miljoen euro in het eerste halfjaar naar 5 miljoen in de laatste zes maanden. Als oorzaken noemde Hamming het ,,historisch dieptepunt'' van het consumentenvertrouwen, maar hij zei ook dat de prijzen bij M&S te hoog waren opgelopen. Die kledingprijzen werden enkele maanden geleden naar ,,een fors lager niveau'' gebracht. Sommige producten werden 15 tot 20 procent in prijs verlaagd.

Ook de elektronicadivisie heeft last van hevige concurrentie. Vorige week kwam concurrent Megapool in grote moeilijkheden en ook de resultaten bij Modern en It's daalden met vele tientallen procenten. Ook hun marktaandeel daalde. De winstdaling werd gecompenseerd door de goede resultaten bij Dixons en Dynabite, die profiteerden van de sterke vraag naar digitale camera's en notebooks. Divisie Consumentenelektronica boekte een resultaat van 17 miljoen euro, eenderde lager dan vorig jaar.

De Hema in Nederland en België boekte betere resultaten, maar Duitsland viel tegen. De raad van bestuur maakte bekend dat de expansie van Hema in Duitsland minimaal twee jaar wordt uitgesteld. Het concern opende in 2002 en 2003 drie proefwinkels, maar de omzet ligt tot nu toe 30 procent onder de verwachtingen. In plaats van een jaar neemt Vendex KBB 3,5 jaar de tijd om te besluiten of Hema bij de oosterburen aanslaat.

Vendex KBB is door de resultaten bij V&D verzwakt geraakt. Vorige week maakte een consortium van drie investeringsmaatschappijen bekend voor 1,43 miljard euro (16 euro per aandeel) het bedrijf over te willen nemen.