Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Terugblik op de Rwandese genocide die tien jaar geleden begon met het uit de lucht schieten van een Falcon 50-zakenjet met twee Afrikaanse presidenten aan boord, uit Rwanda en Burundi. Aan de orde komt de vraag of er bloed kleeft aan de handen van de huidige Rwandese president, Paul Kagame. Ned.2, 18.20-19.05u.

Netwerk. Aandacht voor een Frans rapport waarin staat dat joden in toenemende mate last hebben van agressie. En die agressie zou met name van moslimjongeren komen. Verder de lobby van Turkije om in de Europese Unie te komen. Ned.1, 20.30-21.07u.

Nova. Gesprek met oud-VN-wapeninspecteur in Irak Hans Blix, het (te) hoge THC-gehalte in softdrugs en nederwiet en een gesprek met de nieuwe Leefbaar-wethouder in Rotterdam, de 33-jarige Marianne van den Anker. Met haar ook een bezoek aan de tippelzone op de Keileweg. Ned.3, 22.20-23.05u.

DOCUMENTAIRE

Andere Tijden: Rwanda. Gespekken met Nederlanders die 10 jaar geleden tijdens de genocide in Rwanda woonden. De vraag komt aan de orde of er tekenen waren die wezen op de naderende slachting van circa 900.000 mensen waren. Met o.a. de Canadese oud-generaal Romeo Dallaire en zijn twee Nederlandse adjudanten Willem de Kant en Rob van Putten. Ned.3, 20.55-21.30u.

Hoge bomen: prinses Juliana. Eerste aflevering van een nieuwe serie portretten begint met een eerder in maart 2002 uitgezonden documentaire over het leven van de vorige maand overleden prinses Juliana. Op 30 april zou de prinses 95 jaar zijn geworden. Ned.1, 21.07-21.52u.

Premtime. Presentator Prem Radhakishun praat met de afgetreden Leefbaar-wethouder Rabella de Faria over haar gedwongen vertrek als wethouder in Rotterdam. Ook een debat over het voortbestaan van de aparte woonwijk voor Molukkers in Moordrecht. Ned.3, 21.30-22.00u.

VPRO's Import: Algérie(s). Zie tv-vooraf. Ned.3, 23.47-1.07u.

PRAATPROGRAMMA

Barend & Van Dorp. Met het cabaretduo Van Houts & De Ket, ex-gemeenteraadspoliticus Henk Westbroek en zanger Gerard Jolink. RTL4, 22.30-23.30u.

SPORT

Voetbal. Inleiding en rechtstreeks verslag van de wedstrijd tussen Arsenal en Chelsea in een kwartfinale van de Champions League. Ook een samenvatting van de kwartfinale AS Monaco-Real Madrid. Ned.2, 20.25-23.32u.

FILM

Town & Country (Peter Chelsom, 2001, VS). Geflopte, voornamelijk in New York gesitueerde zedenkomedie doet op de beste momenten aan Woody Allen denken. Behelst relatieproblemen en overspel onder welgestelde echtelieden. Toch met een scenario van Buck Henry (The Graduate, Catch 22) en rollen van Warren Beatty, Diane Keaton, Andie MacDowell, Goldie Hawn, Nastassja Kinski, Charlton Heston. RTL5, 20.30-22.30u., onderbroken door reclame.

The Naked Gun: From the Files of Police Squad! (David Zucker, 1988, VS). Door parodiërende kwajongens David en Jerry Zucker en Jim Abrahams geschreven komedie is vervolg op tv-serie Police Squad!, met hoofdrol van Leslie Nelson. Platte lol wordt nauwelijks gecompenseerd door meer geraffineerde visuele humor. Werd overtroffen door vervolgfilm. Veronica, 20.30-21.55u., met reclame.

Pandaemonium (Julien Temple, 2000, Eng.). Van tegendraadse anachronismen voorziene filmbiografie schetst de vriendschap en rivaliteit tussen de Engelse dichters Samuel Taylor Coleridge (1772-1834) en William Wordsworth (1770-1850). Sympathie voor opiumschuiver Coleridge. BBC2, 0.50-2.50u.

The Crossing Guard (Sean Penn, 1995, VS). Tweede regie van acteur Penn gaat net als The Indian Runner om de confrontatie tussen twee mannen met tegengestelde karakters. Angelica Huston probeert ex-echtgenoot Jack Nicholson af te brengen van plan om bloedwraak te nemen op David Morse, die zes jaar eerder zijn dochter doodreed. Ongeloofwaardig scenario. BBC1, 0.55-2.45u.

RADIO

Kunststof. De Belgische acteur Jan Decleir vertelt over zijn rol als dementerende huurmoordenaar in de film De zaak Alzheimer die vanaf 15 april in de bioscopen is te zien. Radio 1, 19.04-20.00u.

Dubbel-O. Aan de orde komt de vraag of het hebben van fantasievriendjes echte vriendschap in de weg staat. Met Youp van 't Hek over zijn fantasievriendje Willem. Morgen, 747AM, 11.30-12.00u.