Spelen en EK werken samen bij beveiliging

Het organisatiecomité van de Olympische Spelen, ATHOC, en de organisatie van het Europees kampioenschap voetbal gaan informatie uitwisselen over de beveiliging van beide evenementen.

Zeker na de recente aanslagen in Madrid vrezen beide organisaties dat de sportevenementen in Athene en Portugal deze zomer doelwit kunnen zijn van terreuracties.

De Griekse minister van Openbare Orde, George Voulgarakis, de Portugese minister van Sport, Jose Luis Arnaut, en de coördinator van het EK voetbal, Vasco Lynce, spraken gisteren hun zorg over de situatie uit. Ook officials van de politie waren bij de gesprekken aanwezig. Beide organisaties hebben de NAVO gevraagd te helpen bij de beveiliging van de evenementen.

,,Er is besproken hoe we ons het beste kunnen voorbereiden als de OS en het EK straks beginnen. We hebben bekeken hoe we elkaar daarbij zouden kunnen helpen

en hoe we informatie kunnen uitwisselen'', aldus een woordvoerder.

Vandaag maakte de Griekse krant To Vima bekend dat oud-president Bush aanwezig zal zijn bij de Olympische Spelen. De krant baseert zich op informatie van de Griekse-Amerikaanse gemeenschap. Vertegenwoordigers daarvan werden op 25 maart, de Griekse nationale feestdag, ontvangen op het Witte Huis. President George W. Bush zou daar hebben gezegd dat zijn vader de Zomerspelen in Athene zal bezoeken.

Een woordvoerder van het Amerikaanse anti-dopinginstituut (USADA) heeft gisteren op een congres in Dallas bekendgemaakt dat een test waarbij het groeihormoon HGH kan worden opgespoord, wellicht nog zal worden goedgekeurd voordat de Olympische Spelen beginnen. Voor de controle op de aanwezigheid van HGH bij deelnemers aan de Zomerspelen in Athene dient bloed te worden afgenomen.

De organisatie van de EK heeft gisteren laten weten dat de Canadese popzangeres Nelly Furtado, dochter van Portugese emigranten die op de Azoren woonden, het officiële lied van het voetbaltoernooi voor haar rekening neemt. Het nummer is getiteld Forca, dat zowel in het Engels als in het Portugees op de markt zal verschijnen. Furtado verzorgt een optreden tijdens de ceremonie voor de finale, zondag 4 juli in het Estádio da Luz in Lissabon. Furtado brak eind 2000 door met het nummer I'm like a bird en staat nu in de hitparades met Try.