Roep om aftreden Welteke luider

Politici en commentatoren hebben het aftreden geëist van de directeur van de Duitse centrale bank, Ernst Welteke, nadat deze in opspraak is geraakt door een verblijf in een luxehotel op kosten van Dresdner Bank. Tegen persbureau Bloomberg zei Welteke dat het nog te vroeg is om te zeggen of hij zal aftreden. ,,Ik moet afwachten.''

Welteke logeerde tijdens de jaarwisseling 2001/2002 met zijn gezin gedurende vier dagen in Hotel Adlon in Berlijn. De directeur van de Bundesbank nam daar deel aan festiviteiten rond de invoering van de euro. De hotelrekening bedroeg 7.661,20 euro.

In een eerste reactie stelde Welteke dat hij niets onoorbaars had gedaan. ,,Als ik door een derde partij word uitgenodigd, ga ik ervan uit dat die partij ook de rekening betaalt'', zei hij desgevraagd tijdens een persconferentie. ,,Had ik de rekening dan zelf moeten betalen?''

Gisteren maakte hij echter bekend de helft van de rekening alsnog uit eigen zak te betalen en dat de Bundesbank de andere helft voor haar rekening neemt. Volgens een woordvoerder van de centrale bank berust het voorval op nalatigheid van de bank. Welteke zelf omschreef de kwestie in een persbericht als een misverstand.

Minister van Financiën Hans Eichel (SPD) zei dat een dergelijke handelwijze voor leden van het kabinet ,,niet mogelijk'' is, en dat het aan de directie van de Bundesbank is om ,,alle consequenties te trekken''.

De president-directeur van de Bundesbank wordt op voordracht van de bondsregering benoemd door de bondspresident. De regering-Schröder is daarmee arbeidsrechtelijk gezien niet Weltekes werkgever. Welteke (SPD) werd wel door bondskanselier Schröder voorgedragen.

Volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung heeft Welteke, tevens lid van de raad van de Europese Centrale Bank (ECB), de gedragscode van de ECB overtreden. De krant eist dan ook zijn aftreden. De Bild Zeitung bood `party bankier' Welteke vanochtend een veertiendaags verblijf op Mallorca aan in appartementenhotel Cala Millor Playa (geen minibar, geen roomservice) zodat hij weer kan ervaren hoe ,,gewone'' mensen vakantie vieren.