Raffarin belooft ondanks nederlaag meer hervormingen

De Franse premier, Jean-Pierre Raffarin, heeft gisteren na het afleggen van de regeringsverklaring voor zijn derde regering het vertrouwen gekregen van de Assemblée, het Franse parlement.

Raffarin verdedigde de resultaten van zijn tweede regering, die vorige week ingrijpend gewijzigd werd ten gevolge van de voor de parlementaire meerderheidspartij UMP rampzalig verlopen regionale verkiezingen. 21 van de 22 regio's zijn nu in handen van links. Desondanks zei Raffarin ook de koers van de hervormingen te zullen handhaven. De oppositie vindt dat Raffarin had moeten opstappen en zei dat hij niet langer het vertrouwen van de Fransen heeft. Volgens peilingen wordt Raffarin nog slechts gesteund door 31 procent van de Fransen.

De premier betoonde zich strijdlustig. ,,Ik houd vast aan de koers van (-) rechtvaardige hervormingen (-) en zeg nee tegen verstarring.'' Hij zei de politiek zeer gevoelige verandering van het statuut van de staatsenergiebedrijven EdF (electriciteit) en GdF (gas) te zullen doorvoeren, privatiseringen te versnellen, door te gaan met belastingverlagingen en met een beleid van `loon naar verdienste'.

Raffarins verklaring is opmerkelijk, gezien de beleidsomslag die president Jacques Chirac vorige week onder druk van de verkiezingsuitslag in een televisie-interview aankondigde. Het staatshoofd liet zijn premier openlijk vallen en bekritiseerde diens beleid als `te weinig sociaal en rechtvaardig'. Alleen Raffarins hervorming van het pensioenstelsel kon presidentiële goedkeuring wegdragen. Chiracs kritiek was weer opmerkelijk, omdat de president het door `Raffarin II' gevoerde beleid zelf gewenst had en omdat hij de premier twee dagen voor het televisie-interview opnieuw had aangesteld.

Tegen de achtergrond van Raffarins regeringsverklaring onthulde dagblad Le Monde dat het Franse begrotingstekort dit jaar 4,1 procent van het BNP zal bedragen en volgend jaar 4 procent. Raffarin zweeg daarover gisteren, maar donderdag presenteert Nicolas Sarkozy, de nieuwe minister van Financiën, zijn beleid.