Pulitzer kiest `onderdrukking'

De Pulitzer Prijzen voor letteren, drama en muziek gaan dit jaar vooral naar boeken over onderdrukking, zo bleek gisteren bij de bekendmaking. Edward P. Jones won de prijs in de categorie fictie met zijn boek The known world, een roman over slavernij. In de categorie geschiedenis won Steven Hahn's A nation under our feet: Black political struggles in the rural south from slavery to the great migration. Anne Applebaums Gulag, een studie over de wreedheid van de Sovjet-werkkampen won in de categorie non-fictie algemeen. Een tweede boek over de Sovjet-Unie, Khrushchev van William Taubman, over de vroegere secretaris van de communistische partij, werd de beste biografie.

De biograaf was al jaren aan het werk toen de Sovjet-Unie uiteen viel en hij toegang kreeg tot gedroomde, voorheen onbereikbare bronnen zoals Chroetsjovs familieleden en het hoofd van de KGB. ,,Er is nog veel te leren over de Sovjet-Unie'', zei Taubman in een reactie. De archieven bevatten nog duizenden ongelezen pagina's.''

De prijs voor toneel sloot aan bij het leidend thema: Doug Wright won met I Am My Own Wife, het waargebeurde verhaal over een Duitse travestiet die zowel de nazi's als de communisten overleefde. De prijzen voor muziek en poëzie onttrokken zich wel aan de trend. De muziekprijs ging naar de compositie Tempest Fantasy van Paul Moravec en in de categorie poëzie was Franz Wright winnaar met Walking to Martha's Vineyard. Wright is geen familie van Doug, maar wel de zoon van James Wright, die dezelfde prijs won in 1972 voor zijn Collected Poems.