Miljardair Fossett ook snelste zeiler

Geen sportieve uitdaging gaat de Amerikaanse miljardair Steve Fossett te ver. De 59-jarige avonturier, die in 2002 als eerste ballonvaarder een solorace rond de wereld maakte, heeft er weer een zeilrecord bij. Met zijn 38 meter lange maxi-catamaran Cheyenne voltooide Fossett de oceaanrace rond de wereld in minder dan zestig dagen.

Fossett passeerde met zijn twaalfkoppige bemanning gisteren de denkbeeldige finishlijn voor de kust van Bretagne in een tijd van 58 dagen, negen uur, 32 minuten en 45 seconden. Daarmee was het team van Fossett bijna zes dagen sneller dan de vorige recordhouder: de Fransman Bruno Peyron.

Hoewel de de nieuwe toptijd officieel nog erkend moet worden, sprak Fossett als houder van tien van de dertien snelheidsrecords in het zeilen van een ,,echt feest''. ,,Dit is een mooi moment voor de hele bemanning'', zei Fossett na de non-stop race over 21.600 nautische mijlen. Naar verwacht zijn de logboeken eind deze week gecontroleerd en kan de tijd van Fossett de recordboeken in.

Hoewel de Amerikaan al tien zeilrecords in zijn bezit heeft en ook met vliegtuigen diverse snelheidrecords heeft gebroken, is zijn honger naar nieuwe uitdagingen onverzadigbaar. Fossett wil nog non-stop rond de wereld vliegen en wil het hoogterecord met een hangglider breken.

Gezien zijn zes recordpogingen in een luchtballon, waarbij hij tweemaal bijna het leven liet, wekken de nieuwe ambities van Fossett geen verbazing. In 1985 zwom de avonturier al eens over Het Kanaal; in 1996 stapte hij in een racewagen om mee te doen aan de 24 Uur van Le Mans.