Megawati lijdt zware nederlaag

Volgens een eerste prognose heeft de Indonesische kiezer de partij van president Megawati Soekarnoputri gisteren een zware nederlaag bezorgd. Haar PDI-P zou kelderen van 34 procent in 1999 naar 18,8.

De Strijdende Partij voor Indonesische Democratie (PDI-P) zou haar eerste plaats moeten afstaan aan de partij Golkar, ooit de politieke machine van potentaat Soeharto, die zich zou handhaven op 22,7 procent.

De Indonesiërs kozen gisteren een parlement, een senaat, streek- en gemeenteraden. De officiële uitslag wordt pas eind april bekendgemaakt door de Nationale Verkiezingscommissie. Wegens het lange tijdsverloop tussen stembusgang en definitieve uitslag heeft het Amerikaanse National Democratic Institute (NDI), een onderzoeks- en ontwikkelingsorganisatie van de Amerikaanse Democratische Partij, samen met twee Indonesische instituten gisteren een zogenoemde `exit poll' gehouden bij 2.000 stembureaus in heel Indonesië. Kiezers is gevraagd op wie zij hadden gestemd en ook voor welke partij zij vijf jaar geleden hadden gekozen. Volgens Paul Rowland van het NDI heeft de prognose van vandaag een foutmarge van 1 procent.

De NDI voorspelt twee winnaars: de moslimfundamentalistische Partai Keadilan Sejahtera (Partij voor Gerechtigheid en Voorspoed, PKS), die zou klimmen van 1,4 procent in 1999 naar 7,1 procent nu, en de seculier-nationalistische Partai Demokrat (PD). Die laatste is pas een jaar oud en heeft haar lot verbonden aan dat van luitenant-generaal b.d. Susilo Bambang Yudhoyono, bijgenaamd `SBY'. Hij nam vorige maand ontslag als coördinerend minister van Veiligheid in het kabinet van Megawati en wil president worden. Volgens de prognose debuteert `zijn' PD met 7,3 procent van de stemmen.

De Partij voor een Nationaal Ontwaken (PKB) van oud-president Wahid zou zich handhaven op 10,7 procent (die haalde 11 procent in 1999), maar de islamitische Partij voor Eenheid en Ontwikkeling (PPP) van de huidige vice-president Hamzah Haz lijdt een gevoelig verlies en daalt van 12,5 naar 8,1 procent. De Nationale Mandaatpartij van Amien Rais, voorzitter van het Volkscongres, zou licht verliezen en zakken van ruim 7 naar 6,4 procent.

De nieuwe Partij voor Werk en Zorg om de Natie (PKPB) van Soeharto's oudste dochter Tutut, die in haar campagne speculeerde op heimwee naar de `rust en voorspoed' onder haar vaders autoritaire bewind, haalt volgens de prognose niet de kiesdrempel van 3 procent. Voorzover dat sentiment leeft, heeft vooral Golkar daarvan geprofiteerd.

Als de prognose klopt, is het politieke speelveld van Indonesië gisteren sterk versnipperd. Op 5 juli worden de eerste rechtstreekse presidentverkiezingen gehouden en zullen kandidaten coalities moeten sluiten.