Meer bankovervallen

Het aantal overvallen op banken neemt weer toe. Vorig jaar waren er 16 procent meer dan in 2002. In totaal werden 93 banken overvallen. Ook gebruiken criminelen steeds vaker grof geweld bij een overval. Vooral de zogenoemde ramkraken zijn populair.

Dat constateert de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) in haar jaarverslag. In 2002 telde de NVB 80 overvallen. De laatste jaren was het aantal overvallen juist ongeveer gelijk gebleven of nam het aantal af, aldus de NVB. In 1994 bedroeg het aantal bankovervallen bijvoorbeeld nog 316.

De brancheorganisatie heeft geen verklaring voor de stijging. ,,Waarom er meer banken worden overvallen, is niet eenvoudig verklaarbaar'', zegt een woordvoerster van de bankenvereniging. ,,Het gaat er ook steeds grover aan toe. De overvallers rijden met vrachtwagen of tractor op een bank in.'' De banken hebben inmiddels al tegenmaatregelen genomen tegen deze aanpak, met de introductie en plaatsing van rampalen voor de kantoren.

De pakkans is de afgelopen jaren wel toegenomen, doordat banken veel meer gebruikmaken van videocamera's om hun gebouwen te bewaken.

In de jaren negentig lag het aantal bankovervallen veel hoger. Dat leidde bij banken tot een aanzienlijke verscherping van de beveiliging. Daarna trad een stevige daling op.