Laptops vragen minder energie

De laptop laat het in één opzicht nog steeds afweten. De batterijen houden het vaak maar een paar uur vol. Voor een transatlantische vlucht moet al gauw een tweede batterij worden meegenomen.

Daarnaast zijn moderne laptops tegenwoordig voorzien van ontvangstapparatuur voor draadloos internet (wifi) die ervoor zorgt dat de batterijen sneller uitgeput raken. Zelfs zuinige Centrino-chips kunnen de gebruikersduur hooguit met een uur verlengen.

Wel zijn er allerlei mogelijkheden om energie te besparen. Dat begint eigenlijk al met de aanschaf van de notebooks. Grotere notebooks verbruiken vanzelfsprekend meer energie dan kleinere notebooks. Een snelle (5.200 rpm – toeren per minuut) harde schijf biedt weliswaar een hoge responstijd, maar het energieverbruik komt neer op 7 watt, tweemaal zoveel als een harde schijf van 4.200 rpm oftewel 20 minuten minder werktijd.

De meeste laptops kunnen overigens wel extra zuinig worden afgesteld, maar prettig werken is het niet als de harde schijf al na vijf of tien minuten in de slaapstand overgaat.

Het is wel raadzaam bij de aanschaf van de notebook de batterij minimaal acht uur onafgebroken op te laden. Daarnaast kan het lcd-scherm iets donkerder worden afgesteld. Lcd-schermen nemen zeker 30 procent van de geconsumeerde energie voor hun rekening.

Toch blijft het behelpen: heel veel meer energie valt er niet te besparen, reden waarom sommige fabrikanten een aantal externe oplossingen hebben bedacht. Zo levert het Amerikaanse bedrijf Electrovoya een ultradunne batterij genaamd PowerPad, gebaseerd op lithium ion polymeer technologie (voor 500 dollar). Er is zelfs al een zonnecel oplader op de markt van ICP Global Technologies voor de schappelijke prijs van 80 dollar, al lijkt zo'n setje handiger voor gebieden waar even geen stopcontact voorhanden is.

Daarnaast is er een nieuwe energiebron voor notebooks op komst.

Notebookfabrikanten hopen de huidige batterijen binnenkort te vervangen door brandstofcellen, die energie leveren door reactie van methanol en water. NEC werkt aan een brandstofcel die notebookcomputers veertig uur zonder netspanning kan laten werken. Dat is tien keer de gebruiksduur van de huidige accu's voor schootcomputers. Ook Toshiba en Hitachi overwegen het gebruik van dergelijke energiebronnen, zij het dat het laatste bedrijf voorlopig alleen aan zakcomputers denkt.

Het grote voordeel van deze technologie is dat de laptop dan helemaal niet meer met netspanning hoeft te worden opgeladen, maar moet worden bijgevuld met brandstof.

Het Amerikaanse bedrijf PolyFuel heeft in januari trouwens al een eerste commercieel verkrijgbare brandstofcel voor laptops aangekondigd, waarbij de brandstof via makkelijk te verwisselen cartridges kan worden bijgevuld.

Experts waarschuwen evenwel voor al te hooggespannen verwachtingen. De eerste brandstofcellen hebben waarschijnlijk nog een bescheiden werktijd van vijf uur, iets dat sommige notebooks nu al halen met conventionele batterijen.

Bovendien zal het nog wel even duren voordat de technologie vervolmaakt zal zijn en de kinderziektes zijn overwonnen. Tot die tijd is het toch maar beter om een normale notebook met batterij te kopen.

    • Jan Libbenga