Lamsfilet met knoflook-honingsaus

In veel Europese landen is het traditie om met de paasdagen lamsvlees te eten. Het seizoen is dan net begonnen en het malse vlees van de eerste lammeren is op zijn best. In Nederland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Griekenland en Italië is lam, en in het bijzonder lamsbout, bij uitstek het gerecht voor Pasen, maar voor huishoudens van twee of drie personen kan een hele bout te groot zijn. Misschien is een mooie malse lamsfilet een optie; met deze heerlijke knoflook-honingmarinade wordt het zeker een prachtige feestmaaltijd.

Dep de lamsfilet droog met keukenpapier en leg hem op een schaal. Pel de tenen knoflook, snijd ze doormidden en verwijder eventueel de groene kern uit het midden. Hak de knoflook grof en doe in een vijzel. Voeg een snufje zout toe en stamp de knoflook tot een pasta. Schep er de honing en harissa door. Proef en voeg desgewenst nog wat honing of harissa toe. Kwast de lamsfilet rondom in met het knoflook-harissamengsel en laat hem niet langer dan circa 15 minuten marineren.

Verhit 40 gram boter in een zware koekenpan op een middelhoog vuur tot de boter schuimt. Leg er het lamsvlees in en laat 4 tot 5 minuten bakken. Draai na een paar minuten het vuur matig. Draai het vlees om en bak de andere kant ook 4 tot 5 minuten. Let op dat de pan niet te heet wordt omdat dan het knoflookmengsel kan aanbranden. Neem het vlees uit de pan en leg het op een schaal. Dek af met aluminiumfolie en laat circa 5 minuten rusten terwijl u de saus maakt.

Giet de bouillon in de koekenpan, draai het vuur hoog en schraap de aanbaksels los. Laat op een hoog vuur inkoken, waarbij u af en toe roert, tot een vrij stroperige saus ontstaat. Neem de pan van het vuur en roer er de overgebleven 35 gram boter (in stukjes) door om de saus te monteren.

Snijd het vlees in dikke plakken en leg ze op voorverwarmde borden. Schep er de saus over en serveer met bijvoorbeeld geroosterde aardappels en snijbonen met tijm.

Morgen: taart met advocaat