Kritiek op Google-mail

Google heeft forse kritiek gekregen op de e-maildienst Gmail waarmee het bedrijf binnenkort van start wil gaan. Deze gratis mailservice maakt inbreuk op de privacy van de gebruikers, zo zeggen Europese en Amerikaanse consumentenorganisaties.

Google biedt gebruikers van Gmail 1 gigabyte opslagruimte. Dat is tot 500 keer meer dan bij zijn grootste concurrenten Yahoo en Hotmail. De zoekmachine wil geld verdienen door e-mails te scannen en vervolgens gerichte advertenties te tonen aan de gebruikers. Het internetbedrijf kan echter niet uitsluiten dat er kopieën bewaard blijven van mailtjes, ook als de gebruiker de berichten heeft verwijderd.

,,Aan Gmail kleeft een aantal gevaren die Google niet ontzenuwt in de privacy policy'', zegt Maurice Wessling van Bits of Freedom, een Nederlandse stichting die zich inzet voor digitale burgerrechten.

Google heeft een grote zoekmachine en voegt daar nu een e-maildienst aan toe. De zoekmachine houdt gebruikerslijsten bij. Die zeggen veel over de identiteit van de gebruikers, stelt Wessling. Hij is bang dat met de introductie van Gmail het communicatiegeheim wordt uitgehold.

Als Google de inhoud van berichten gaat scannen dan willen overheden misschien ook weten op welke woorden een gebruiker zoekt én waarover deze personen mailen, aldus Wessling. Amerikaanse en Europese privacyorganisaties zijn momenteel bezig met een open brief aan Google.

Google ontkent dat er inbreuk gemaakt wordt op de privacy: de berichten worden niet door mensen gelezen, maar door computers.