Kabinet Godett opgestapt maar nog niet gevallen

Is de regering van Mirna Louisa-Godett nu gevallen of niet? Het merendeel van het kabinet is opgestapt.

De rest wordt weggestuurd door de Staten.

Gisteren hebben alle ministers en staatssecretarissen van de Antilliaanse regering hun ontslag ingediend, behalve premier Mirna Louisa-Godett en haar twee FOL-ministers Richard Salas (Verkeer) en Ben Komproe (Justitie).

Komproe was aanleiding tot het indienen van het ontslag door de overige vijf ministers en twee staatssecretarissen. De nationale volkspartij PNP en vakbondspartij PLKP eisten zijn vertrek, omdat Komproe had gelogen over een voorkeursbehandeling die hij zijn gedetineerde partijgenoot Nelson Monte had gegeven. Deze mocht in het ziekenhuis verblijven in plaats van in de gevangenis.

Afgelopen zaterdag liet de leider van de Frente Obrero Liberashon (FOL) Anthony Godett echter via de pers weten dat Komproe wel ,,de eer aan zichzelf moest houden'', maar dat die tot donderdag de tijd kreeg zijn ontslag in te dienen.

De crisis rond Komproe duurt nu al bijna twee weken en de FOL paste de ene vertragingstactiek na de andere toe om het ontslag van Komproe tegen te houden. PNP-leidster en tevens minister van Financiën Ersilia de Lannooy diende daarop gistermiddag haar ontslag in, waardoor de meerderheid van de regering in de Staten, het Antilliaanse parlement, wegviel.

Aangezien vandaag een Statenvergadering plaatsvindt over de positie van Komproe, wilde de PLKP niet op die vergadering wachten en dienden ook PLKP-leider/minister van Economische Zaken Errol Cova en staatsecretaris Wini Poulo hun ontslag in bij gouverneur F. Goedgedrag. De gouverneur heeft de ontslagaanvragen `in beraad' genomen.

Direct nadat De Lannooy en Cova bij de gouverneur waren geweest, zaaide FOL-leider Anthony Godett, de broer van premier Mirna Louisa-Godett, twijfel over de vraag of het kabinet wel echt gevallen was. ,,Laten zij [de opgestapte ministers en staatssecretarissen, red.] maar meteen hun kamer ontruimen'', reageerde hij, ,,we verdelen hun posten wel over de resterende ministers. De FOL is door het volk gekozen, wij blijven.'' Ook na een buitengewone vergadering van de ministerraad later op de middag, waren de FOL-ministers nog niet van plan op te stappen, waarna de resterende ministers maar individueel hun gang naar de gouverneur maakten.

De Staten bestaan uit 22 zetels, afkomstig van de vijf Antilliaanse eilanden. Van Curaçao zijn de FOL (5 zetels), de PNP (3), de PLKP (2) en oppositiepartij PAR (4). Van Bonaire zijn de DP Bonaire (1) en oppositiepartij UPB (2). Van Sint Maarten National Alliance (1) en oppositiepartij DP Sint Maarten (2), van Saba oppositiepartij WIPM (1) en van Sint Eustatius de DP Statia (1). De regering steunde op 13 zetels en na gistermiddag dus nog maar op 6 zetels: die van de FOL en van DP Statia. DP Statia-leider Julian Woodley is een neef van Godett en heeft zich de afgelopen negen maanden afzijdig gehouden van ieder debat over wat voor aangelegenheid dan ook.

Nu de FOL weigert op te stappen, zal het parlement dat vandaag moeten afdwingen met een motie van wantrouwen. Gezien het tijdsverschil met Nederland (het is op Curaçao zes uur vroeger), is de uitslag daarvan nog niet bekend, maar de ex-coalitiepartijen hebben al laten weten dat het wat hun betreft ook in de Staten afgelopen is met het kabinet-Louisa-Godett.

De gouverneur zal de komende dagen alle partijen horen over hoe het nu naar hun mening verder moet gaan: een nieuwe coalitie formeren, een crisiskabinet formeren of nieuwe verkiezingen uitschrijven. Intussen is het kabinet demissionair. Mogelijk dat Komproe voorafgaand aan het Statendebat toch nog zijn ontslag aanbiedt, maar als hij dat niet doet zal hij met een motie van wantrouwen uit het demissionaire kabinet worden gezet.

De PLKP en de PNP hebben gisteren ook het ontslag van hun gedeputeerden (wethouders) in de eilandsraad aangekondigd. PLKP-leider Cova durfde gisteren geen voorspellingen te doen over de ontwikkelingen in de komende dagen. ,,De situatie kan met de minuut wijzigen'', vatte hij de gecompliceerde toestand samen.

Behalve gevolgen voor de landsregering, heeft de crisis ook gevolgen voor de signatuur van het Curaçaose bestuurscollege (gemeenteraad). Op eilandsniveau vormden de FOL (8 zetels) met de PLKP (3) de meerderheid van de 21 zetels in de eilandsraad, maar voor de eilandsraad kunnen pas in 2007 weer nieuwe verkiezingen worden gehouden. Er moet dus een nieuwe coalitie worden gevormd tussen ofwel FOL en PAR (5 zetels), of tussen alle lokale partijen met uitsluiting van de FOL.

De regering Louisa-Godett trad aan in juli vorig jaar, na de val van het kabinet Ys, dat na de verkiezingen van 2002 aan de macht kwam. Het kabinet heeft zich vanaf het begin van de ene na de andere crisis gesleept. Geregeerd werd er ondertussen niet. Het kabinet Louisa-Godett gaat de geschiedenis in als het eerste kabinet dat valt zonder dat er een regeerprogramma aan de Staten is aangeboden.

    • Marjo Nederlof