Haven werkt aan betere beveiliging

4 van de 140 terminals in de Rotterdamse haven beschikken sinds vandaag over internationaal goedgekeurde veiligheidsplannen die havens en schepen beter moeten beveiligen tegen mogelijke terroristische aanslagen.

Onder Amerikaanse druk heeft de Internationale maritieme organisatie (IMO) daarvoor vorig jaar de International Ship- and Portfacility Security Code (ISPS-code) in het leven geroepen. De Europese Unie zal de ISPS-code per 1 juli dit jaar overnemen.

In Nederland moeten in totaal 350 terminals en 800 zeeschepen beveiligd worden. Minister Peijs (Verkeer) heeft gisteren het eerste Nederlandse schip een veiligheidscertificaat toegekend.

Volgens burgemeester Opstelten van Rotterdam zullen vrijwel alle 140 terminals in de Rotterdamse haven op 1 juli voldoen aan de veiligheidsplannen. Rotterdam loopt als grootste exporthaven naar de VS daarmee voorop. Want tot nu toe zijn alleen enkele ISPS-bewijzen uitgereikt in de haven van Singapore. De Amerikaanse minister van Transport Norman Mineta, die gisteren aanwezig was bij de uitreiking van de eerste certificaten, toonde zich zeer ingenomen met de Rotterdamse voortvarendheid op veiligheidsgebied. ,,Rotterdam geeft daarmee de toon aan in Europa'', zei hij. Na de aanslagen van 11 september 2001 nemen de Amerikanen geen enkel risico meer met vervoer over zee naar de VS. De uitgaven voor de eigen kustwacht zijn sinds de aanslagen in 2001 met 64 procent gestegen en de VS zetten havens en schepen van handelspartners enorm onder druk om zich beter te beveiligen. De Amerikaanse kustwacht heeft in Capelle aan den IJssel zelfs een eigen kantoor met achttien mensen die inspecties uitvoeren. ,,Met terroristische dreiging kunnen we niet voorzichtig genoeg zijn'', aldus Mineta.

Voor landen die in Amerikaanse ogen niet voldoende meewerken dreigt ontzegging van toegang tot de Verenigde Staten.

Volgens Minister Peijs zijn alle inspanningen geen overbodige luxe. ,,Er staat een hoop op het spel. De maritieme sector is kwetsbaar voor terroristische aanslagen. Je kunt je nooit helemaal beschermen, maar het is wel belangrijk om al het mogelijke te doen.''