Gasunie zet minder gas af op thuismarkt

De Nederlandse Gasunie heeft vorig jaar door de liberalisering van de gasmarkt in eigen land 7 procent minder aardgas afgezet dan in 2002. Dit blijkt uit het jaarverslag dat het bedrijf vanmorgen heeft gepresenteerd in Groningen.

In het binnenland verkocht Gasunie vorig jaar 34 miljard kubieke meter aardgas, tegen 36,4 miljard in 2002. Gasunie Trade & Supply verloor hierdoor marktaandeel aan andere gasaanbieders op de binnenlandse markt. De totale gasafzet (binnen- en buitenland) van Gasunie daalde met 3 procent naar 77 miljard kubieke meter. In 2002 bedroeg die nog 79,4 miljard kubieke meter.

Ondanks een dalende aardgasafzet in eigen land en een stabiel blijvende export, steeg de omzet met 5,1 procent naar 11,3 miljard euro. In 2002 bedroeg de omzet 10,7 miljard euro.

De oorzaak van de omzetstijging is volgens Gasunie de ,,forse stijging van de gemiddelde gasprijs'', die gekoppeld is aan de ontwikkeling van de prijs van aardolie. De gemiddelde opbrengst per kubieke meter gas bedroeg vorig jaar 14,6 eurocent. Dat was een stijging van ruim 8 procent ten opzichte van 2002, toen de prijs 13,5 eurocent per kubieke meter bedroeg. De export van aardgas bleef het afgelopen jaar met 43 miljard kubieke meter even hoog als het jaar daarvoor.

Het Slochterenveld in Groningen leverde vorig jaar ruim eenderde (35 procent) van de totale hoeveelheid ingekocht gas, 4 procent meer dan in 2002. De overige velden in Nederland waren goed voor bijna 53 procent (in 2002 nog 58 procent). De invoer van gas op de totale gasinkoop bedroeg vorig jaar 12 procent, 1 procent meer dan in 2002.

Vorig jaar investeerde Gasunie 97 miljoen euro in vooral uitbreiding en aanpassing van het gastransportnet en ICT-projecten, bijna 17 procent meer dan in 2002. Bij Gasunie werken in totaal 1.446 mensen, 113 meer dan in 2002.