EU krijgt `militaire brandweer'

De Europese Unie gaat snel-inzetbare militaire gevechtseenheden ontwikkelen. Hierover hebben de Europese ministers van Defensie gisteren in Brussel overeenstemming bereikt.

Nederland is bereid hiervoor militairen beschikbaar te stellen, verklaarde minister Kamp (Defensie) na afloop van de eerste dag van het tweedaagse samenzijn.

De zogeheten `battlegroups' zullen worden ingezet op verzoek van de Verenigde Naties bij plotselinge brandhaarden. In totaal gaat het om zeven tot negen gevechtseenheden van elk ongeveer 1.500 man. De bedoeling is dat deze groepen binnen 15 dagen kunnen worden uitgezonden met een maximale duur van dertig dagen per eenheid. Zij moeten de tijd overbruggen tot een VN-vredesmacht ter plaatse is. De EU-militairen zullen maximaal drie maanden op één plaats aanwezig zijn.

Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland werden het al eerder dit jaar eens over de samenstelling van deze militaire brandweerploegen. Kort daarop toonde ook Nederland zich bereid hieraan mee te werken. Voorwaarde is wel dat de Nederlandse militairen deel uitmaken van een breder samengestelde groep en dus niet alleen hoeven te opereren.

Minister Kamp zei gisteren te werken aan een regeling waardoor ook de Tweede Kamer kan worden betrokken bij deze – per definitie – haastklussen.

Minister van Defensie Smith van Ierland, momenteel EU-voorzitter, zei dat het succes zal afhangen van de wil van de verschillende landen om daadwerkelijk militairen en materieel ter beschikking te stellen. Veel EU-landen bezuinigen op hun defensiebegrotingen.