`Energierekeningen verbeterd'

De energiebedrijven Eneco, Essent en Nuon hebben grote vooruitgang geboekt bij de facturering voor zakelijke klanten. Dat is de conclusie van een onderzoek door consultantsbureau Lloyd's Register, dat is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Minister Brinkhorst beschouwt de uitkomst als een ,,bevestiging'' dat de markt voor kleinverbruikers op 1 juli kan worden geliberaliseerd.

Lloyd's onderzocht de kwaliteit van de facturering bij de bedrijven. Hierbij werd getoetst op snelheid van de afhandeling, en de juistheid en volledigheid van de facturen. Op deze punten is volgens de onderzoekers ,,duidelijke verbetering'' geboekt ten opzichte van een jaar geleden.

Kritiek is er ook – op het gebied van klachtenafhandeling en communicatie – maar de energiebedrijven hebben hierover beterschap toegezegd. Binnenkort debatteert de Tweede Kamer over een klachtenonderzoek onder consumenten, dat energietoezichthouder DTe momenteel uitvoert.

Brinkhorst was gisteren op bezoek bij energiebedrijf Eneco. Over de afsplitsing van de gas- en elektriciteitsnetten van de energiebedrijven, waarover Brinkhorst vorige week een brief naar de Kamer stuurde, blijven het ministerie en de energiebedrijven lijnrecht tegenover elkaar staan. Brinkhorst hekelde een landelijke advertentiecampagne van Nuon, waarin het bedrijf protesteerde tegen de splitsing. Brinkhorst noemde de advertentie ,,verkwisting van publieksgeld''.

switchen pagina 18