Duitse werkloosheid omhoog

Voor de derde achtereenvolgende maand is in maart de werkloosheid in Duitsland gestegen. De voor seizoensinvloeden gecorrigeerde werkloosheid steeg van 10,3 naar 10,4 procent. Het aantal mensen zonder baan daalde weliswaar ten opzichte van februari met 93.600 tot 4.547.500, maar na correctie voor seizoensinvloeden was sprake van een stijging met 44.000 tot 4.344.000.

Dat heeft het Duitse arbeidsbureau vanochtend bekendgemaakt. Volgens de directeur van de instelling, F.J. Weise, is nog geen duidelijke verbetering in zicht. De grootste economie van Europa zit al gedurende drie jaar in het slop. Weise stelde vast dat het negatieve effect van de economische slapte niet valt te compenseren door arbeidsmarktbeleid.

,,Ik zie geen enkele reden waarom bedrijven genegen zouden zijn weer personeel aan te gaan nemen'', verklaarde B. Rürup, economisch adviseur van bondskanselier Schröder, vanochtend in een interview.

Als gevolg van de hoge werkloosheid staat Schröder onder felle kritiek in Duitsland. De verdere stijging over maart versterkt ook de roep in de richting van de Europese Centrale Bank om een verlaging van de rente om de economie een impuls te geven. De Duitse economie komt in omvang overeen met eenderde van de Europese economie. Vooral de werkloosheid in Europa leidt tot achterblijvende consumptieve bestedingen, hetgeen, volgens ECB-president Trichet vorige week, de grootste bedreiging is voor de economische groei. De problemen op de Duitse arbeidsmarkt staan in schril contrast met de situatie in Amerika. Afgelopen vrijdag werd daar bekend dat per saldo 308.000 extra banen in maart zijn gecreëerd.