De zaak-Joos

Degenen die Anja Joos hebben doodgeschopt krijgen een milde straf, omdat ze niet wisten dat Anja Joos zo kwetsbaar was: haar vergrote milt stak onder de ribbenboog uit en daardoor kwamen hun trappen te hard aan (NRC Handelsblad, 26 maart).

Echter, je hoort iemand niet te trappen, want hij zou weleens een niet duidelijk zichtbaar gebrek kunnen hebben, bijvoorbeeld lijden aan reuma of osteoporose, waardoor een trap zeer ernstige gevolgen kan hebben. Daar heeft de rechter wellicht niet aan gedacht? Onze juristen draaien de zaak om en excuseren zich door te beweren dat hun oordeel aan niet-juristen moeilijk valt uit te leggen. Het grootste deel van onze bevolking is niet-jurist en men heeft recht op genoegdoening, dat is een belangrijke reden om te straffen, zoals onze juristen behoren te weten.